İmalat Sektöründe Daralma!

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi verileri hazırlandı. Hazırlanan verilere göre bu yılın haziran ayında PMI verileri 46.8 seviyesine çıktı. Bunun sonucunda da söz konusu endeksin nisan ayından bugüne kadar düşüş gösterdiği gözlemlendi.

Aynı süreçte sipariş ve üretimdeki daralma sürerken, kurlar meydana gelen artış periyodu da enflasyon baskıları nedeniyle yükselmeye devam etti. Aynı zamanda imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksindeki 50 ve üzerindeki seviyeler büyümeyi gösterirken, bu seviyenin altındakiler ise düşüş gösteriyor.

Yeni Siparişler Endeksi Yükseldi

Yeni siparişler endeksinde ise yükselme gözlemlendi. Bu yükselme 43,8 seviyesinden 45,5 seviyesine oldu. Söz konusu artış ise daralmanın az da olsa hafiflediğini gösterdi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan şirketler ise, ankete vermiş oldukları cevaplarda talepteki daralmanın hem dış hem de iç talepten neden olduğunu söylediler.

Üretim Alt Endeksi Yükseldi

Yayımlanan veriler kapsamında yeni ihracat siparişleri alt endeksi verileri ise 49.1 seviyesinden 49 seviyesine düşüş gösterdi. Üretim alt endeksi incelendiği zaman ise 45.1 seviyesinden 45.5 seviyesine yükseldiği gözlemlendi.

Girdi fiyatları Türk Lirasındaki değer kaybının maliyetlere yansımasıyla beraber, mayıs döneminde kaydettiği keskin artışı da sürdürdü. Ortalama fabrika çıkış fiyatları da buna bağlı olarak artış periyodu izledi. Fakat mayısa göre artış hızında bir miktar düşüş gözlemlendi. Aynı zamanda imalat PMI istihdam, tedarikçilerin teslim süreleri, yeni siparişler ve girdi stoklarının verileri ile hesaplanıyor.