Konut Kredisi Alırken Ekspertiz Değerine İtiraz Edilir Mi?

Konut sahibi olmak neredeyse her vatandaşın ortak hayalidir. Kendine ait bir evde oturmak, ay başında kira ödemeyi düşünmemek gibi ortak hayaller besleyen vatandaşlar, hayallerini kurdukları eve sahip olabilmek adına birikim yapma ya da bankalar tarafından sunulan konut kredisi veya mortgage ürünlerinden faydalanmayı tercih ederler.

Günümüzde bankalar evlerin satış değerleri üzerinden değil, eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporunda belirtilen değerler üzerinden konut kredisi temin edilmesine olanak sağlar. Genel kullanım ise, ekspertiz değerinin yüzde 80’ine tekabül eden miktara kadar konut kredisi temin etmektir. Bazı bankalar ikinci gayrimenkul teminatı ile birlikte ekspertiz değerinin tamamına da konut kredisi sağlarken, bazı bankalar yüzde 80’den daha düşük oranlarda nakit desteği sunar.

Ekspertiz raporu, satın almayı düşündüğünüz konutun yaşı, daire özellikleri, konumu, çevresindeki sosyal olanaklar, civarda yer alan konutların değerleri gibi birçok kıstas çerçevesinde incelenerek tarafsız olarak hazırlanır. Bu raporu hazırlayan gayrimenkul değerle uzmanları, üniversitelerin; inşaat mühendisliği, harita mühendisliği, mimarlık, şehir ve bölge planlama gibi bölümlerinden mezun olmuş, aynı zamanada Sermaye Piyasalar Kurulu tarafından verilen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisans’nı hak etmiş kişilerdir.

Satın almayı düşündüğünüz konutun tapu fotokopisini konut kredisi başvurusu aşamasında bankaya iletmeniz halinde, banka raporun hazırlanması için gayrimenkul değerleme uzmanına tapu bilgilerini iletir. Uzman konutun yerinde incelenmesi ile birlikte aynı zamanda Tapu Dairesi’nde de tapu bilgilerini inceleyerek satın alacağınız konutun satışa hazır olup olmadığı bilgileri doğrultusunda gayrimenkulünüze bir değer çıkartır. Çıkartılan bu değer, her ne kadar civar değerlerden düşük olarak gözükse de, satın alacağınız gayrimenkulün gerçek değeri olarak kabul görür. Eğer değerin beklediğiniz rakamdan çok farklı olduğunu düşünüyorsanız ekspertiz raporuna itiraz etme hakkınız her zaman vardır.