Kredi Borcumu Zamanında Ödemezsem Ne Olur?

Eğer bankadan talep ettiğiniz kredi borcu ödemelerini zamanında yapmazsanız, bankanın size sunmuş olduğu 90 günlük zamanda yapılandırma için bankaya gitmezseniz ya da bankanın size sunmuş olduğu yapılandırma teklifine cevap vermezseniz, yapılandırma yapılıp halen daha borçlarınızı ödemezseniz üzgünüm ki sizi çok büyük sorunlar bekliyor olacak. Borcunu ödeyemeyen vatandaşlar için banka tarafından başlatılan yasal süreç beraberinde zor günleri de getirmekte. İlk olarak bankada kara listeye alınırsınız. Kara listeye alınmak demek artık bankalardan kredi çekemeyeceksiniz anlamına gelmektedir. İlerleyen dönemlerde oluşabilecek ihtiyaç durumunda da bankalar asla size kredi vermeyecekler.

İcra takibi sürecinde ise bankanın ilgili birimlerince işlemler yapılıp, takip başlatılır. Takip süreci onaylanırsa, kredi kartı borcu olan vatandaşların kendilerine ait olan eşyalara el konulur yani haciz işlemleri yapılır. Haciz ne demek? Yani size ait olan eşyaların kendi değerlerinin daha altında fiyatlarda satışlarının gerçekleşmesi demektir. Bu da maddi ve manevi anlamda zarar görmeniz demektir. Durumun bu noktaya kadar gelmemesi için elinizden geldiğini kadar borcu zamanında ödemeye gayret göstermeli, zamanında ödenmeye kredi borcu sonrasında olan 90 gün ve ek 1 haftalık süre içinde yine elinizden geleni yapmanız gerekmektedir.

Kredi borcu problemleri olan vatandaşlarının aylık maaşlarının belli bir kısmında da kesilmeler olabilir. Belirlenen bu kesintiler yasal süreçten sonra belirlenmektedir. Yani kredi borcunu ödeyemeyen vatandaşlar maaş hesaplarında olan paralarını da kullanamaz duruma gelebilirler. O zaman da hem borç ödemesi yapmak daha zor hale gelecek hem de fazla zarar etmenize sebep olacaktır.

Yasal olarak zor dönemler geçirmemek, çok fazla gecikme faiz tutarları ile karşılaşmamak, maddi ve manevi çöküşler yaşamamak için kredi borcunuzu zamanında ödemeye özen göstermelisiniz. Eğer ödemelerini zamanında yapamıyorsanız banka tarafından size verilen 90 gün ve ek süreyi çok iyi değerlendirip, bankaya kredi kartı yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.