Otomotiv Sektörü 28 Aydır Liderliğini Koruyor!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) bu yılın mayıs dönemine ilişkin verilerini yayımladı. Yayımlanan veriler kapsamında geçen senenin mayıs dönemine göre sektörün ihracatı yüzde 8 oranında yükseldi. Bu yükselişle ihracat 2,8 milyar dolar oldu. Sektörün toplam ihracattan almış olduğu pay yüzde 20 oranında olup, tekrardan ülkemizin 5’te birini tek başına geçmiş oldu.

28 Aydır Lider

Türkiye ihracatının 12 senedir lideri olan otomotiv endüstrisindeki artış grafiği, aralıksız olarak 28 aydır devam ediyor. Bugüne kadar olanlara kıyasla tarihin en büyük ihracatına imza atan sektör, ocak ile mayıs dönemleri arasındaki ihracatı yüzde 17 oranında yükseltti. Bu yükselişle de 13 milyar 894 milyon dolar seviyesine yükseldi.

Ürün grupları bazında değerlendirme yapıldığı zaman ise mayıs dönemde otomotiv yan sanayisindeki ihracatta ise yüzde 24 oranında artış meydana geldi. Bu artışla otomotiv yan sanayi sektörü ihracatı 1 milyar 8 milyon dolar seviyesine ulaştı. Binek otomobil ihracatında da ise aksine gerileme görüldü. Bu gerileme yüzde 4 oranında olup, 1 milyar 52 milyon dolar seviyesine düştü. Eşya taşımaya mahsus olan motorlu taşıtlar ihracatında ise yüzde 9 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da 471 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Otomotiv yan sanayisinde pazarın en büyük kısmı Almanya’ya oldu. Almanya pazarı büyüklüğü ise yüzde 23’e tekabül etti. Fransa’da yüzde 27 oranında, Romanya’da yüzde 47 oranında, ABD’de yüzde 49 oranında, Rusya’da ise yüzde 56 oranında oldu. Yine benzer şekilde önemli pazarlar arasında yer alan Hollanda’ya ise yüzde 40 oranında ihracat artışı oldu. Ancak ABD’de tümünün aksine düşüş gözlemlendi. Bu düşüş ise yüzde 50 olarak açıklandı.