Piyasadaki Karekodlu Çek Sayısı 5 Milyona Ulaştı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, basına karekodlu çekler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, karekodlu çeklere olan güvenlerin artırılması ve karşılıksız yapılan çeklerin önüne geçebilmek için 2017 yılı Ocak ayı itibariyle karekodlu çekleri zorunlu kıldıklarını, Ocak ayından sonra bankaların müşterilerine verdiklerini çeklerin sadece karekodlu olduğunu söyledi.

Karekodlu çekler sayesinde ödeme imkanları fazla olan bireylere sadece çek imkanı tanındığını söyleyen Bülent Tüfenkci karşılıksız çeklerin piyasada azaldığını söyledi.

Karekodlu çeklerin daha güvenli alışveriş ortamına zemin oluşturduğunu söyleyen Bülent Tüfenkci, karekodlu çek belgelerinin fiyatının 60 kuruş olarak belirlendiğini, her bireyin kendine ait çek raporlarını ücretsiz sistemden ayda bir kez olacak şekilde temin edebildiklerini söyledi.

Karşılıksız çeklerin yaklaşık olarak fiyatlarının 35 bin Türk Lirasına tekabül ettiğini söyleyen Bülent Tüfenkci, çeklerin sağladıkları yararın ise karekodlu çek raporunun yanında çok az kaldığına dikka çekti.

Bülent Tüfenkci, 2017 yılı Ocak ayından sonra  toplamda 246 bin 487 karekodlu çekin sahilerine verildiğini, 182 bin 497 hesabın olduğunu ve şuanda piyasadaki mevcut karekodun ise 5 milyona kadar çıktığını söyledi.

Yapılan yeni çek uygulamasında yeterli verimin sağlanabilmesi için ellerinde karekodsuz çek bulunanların çeklerinin kabul edilmemesi gerektiğini, karşılıksız çıkan her çek için 1500 Türk Lirası ceza uygulanması gerektiğini söyleyen Bülent Tüfenkci, çek tutarının karşılıksız kalan değerinden daha az olmaması gerektiğini, ceza tutarlarının ödenmediği durumlarda ise bu cezanın hapis cezasına dönüştürüleceğini söyledi.

Sicillerin temizlenmesi için imkanlar verdiklerini söyleyen Bülent Tüfenkci, bu uygulamanın ise 27 Ocak 2017’de başlanıldığını söyledi.  Uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 6 aylık zaman zarfı içinde borçlarını ödeyen yahut yeniden yapılandırma yapanların olumsuz sicil kayıtlarının bankalar tarafından göz ardı edileceğini söyledi.