Rusya Başbakanı Medvedev: Yeterince Yatırım Yapılmıyor

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (KEİ) 25. Yıldönümü Zirvesi’ne katılım gösteren Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Karadeniz’i daha istikrarlı ve daha refah bir ortama sahip olması için yapmak istedikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Önlerinde kendilerini önemli bir dönemin beklediğini söyleyen Dimitri Medvedev, geçmişte kalan 25 senede neler yapılmış, neler olmuşu konuşmanın yanı sıra artık ilerleyen dönemlerde neler yapılabileceğini konuşmanın gerektiğini söyledi.

Örgütün kurulmasının asıl amacının ilerleyen zamanlarda yönelik bir çalışmayı kapsadığını ifade eden Dimitri Medvedev, farklı sosyal yapı, farklı ekonomik ve farklı iktisadi yapıda olan ülkelerin bir arada bulunarak güven ortamı oluşturduğunu söyledi.

KEİ’nin ortak çalışma kapsamında etkili bir mekanizmaya sahip olduğunun önemini vurgulayan Dimitri Medvedev, teşkilat içinde pek çok farklı sektörlerde beraberliği devam ettirdiklerini ifade etti.  Ticaret sektörüne dikkat çeken Dimitri Medvedev, bu sektörde önlerine iddialı amaçlar koyabileceklerini, buna rağmen KEİ çerçevesinde ticaret yoğunluğunda bir azalma meydana geldiğini söyledi. Bu azalmada dış faktörlerinde de çok etken olduğunu belirten Medvedev, ancak asıl sebebinin önemli derecede yatırım yapılmamasına ilişkin olduğunu belirtti. Kendilerinin yatırımların ve ticaretin artırmak için bir takım çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Medvedev, tüm ülkelerin iş birliği alanında olanaklarının olduğunu, ticaret süreçlerini basite indirgemek için geçen süreçlere katılım gösterdiklerini, Rusya’nın bu zaman zarfında bazı formatlar kapsamında çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

Örgütün bölgesel bazlı meydana gelen iş birliklerini daha yoğun olarak geliştirilebileceğini ifade eden Dimitri Medvedev, bunun için ise kendi finansman kaynaklarının olması gerektiğini söyledi. Dimitri Medvedev, KEİ’de bulunan ülkelerin ikili seviyelerde büyük projelerin oluşturduklarını fakat projelerin sayılarının yeterli düzeyde olmadığını söyledi.