Rusya’ya Yaş Meyve Sebze İçin İhracat Kanalları Genişliyor!

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya’nın bazı sebzeler için ithalata onay verdiğini duyurmasının Türkiye için 100 milyon Dolarlık bir ihracat kapısı olduğunu ifade etti.

Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina Servisi tarafından bugün gerçekleştirilen açıklamada, Rusya’nın bazı sebzeleri ithal edebilmesi için onay verdiğini duyurdu. Konu hakkında görüş ve değerlendirmelerini ileten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa satıcı, Rusya’nın Türkiye’den nar, patlıcan, biber, kabak ve marul için ithalat yapmaya başlayacak olmasının Türkiye için 100 milyon Dolar’a tekabül eden bir ihracat kapasitesini ortaya çıkarttığını ifade etti.

Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina Servisi, Rusya’nın Türkiye’den bugün itibariyle nar, patlıcan, biber, marul, sakız kabağı ve bal kabağı için ithalat onayı verdiğini duyurdu. Konu hakkında henüz resmi merciler tarafından bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen karardan oldukça memnun olduklarını ifade eden Satıcı, resmi yazının da ulaşması ile birlikte hızlı bir şekilde ürün gruplarının ihracatını gerçekleştirebilmenin önünün açıldığını, bu karar sayesinde Türkiye için yaklaşık 100 milyon Dolar’a tekabül eden bir ihracat kapısının açılmış olacağını belirtti.

Sektör temsilcilerinin karardan oldukça memnun olduklarını ifade eden Satıcı, pazar çeşitliliği olmasına rağmen Rusya’daki pazarın Türkiye için önemli olduğunu, aynı zamanda Rus alıcıların da Türkiye’nin sunduğu kalite düzeyi, fiyat ve lezzet performansı bakımından üst düzeyde memnuniyet duyulduğunu belirtti.

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve alanında gerçekleştirdiği ihracatı bu yılın ilk 2 aylık sürecinde önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Satıcı, bir önceki yıl bölgeden 420 milyon dolar tutarında bir ihracat gerçekleştirildiğini, bu rakamın Türkiye geneli toplamının 2 milyar Dolar’a tekabül ettiğini, yıl sonuna kadar elde edilecek performansın da yüzde 20 düzeyindeki artışın tüm yıla yayılmış olması yönünde elde edileceğini belirtti.