Türkiye İMSAD Açıkladı! İhracat Son 3 Senenin Zirvesinde!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), 2018 şubat ayına ilişkin sektör raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinin geçen sene gerçekleştirdiği ihracat rakamı 16,38 milyar dolar değerindeydi. Söz konusu rakam bir önceki sene 15,16 milyar dolar olarak açıklanmıştı. İhracattaki artış bir senede yüzde 8 oranına tekabül etti.

Geçen sene meydana gelen üretimdeki yükseliş, yurt içinde inşaat sektörünün hızlı bir şekilde büyüme performansı göstermesi ile yurt dışında iyileşmeye başlayan pazarların etken olduğu ifade edilen raporda, ihracatın 3 sene sonra tekrardan yükselişe geçtiği, senenin geneli incelendiği zaman sürekli olarak bir artış eğiliminde olduğu, özellikle de ihracat pazarlarındaki toparlanmadan destek gördüğünü ifade edildi.

22 Alt Sektörde Üretim Yükseldi

Geçen sene inşaat malzemeleri alt sektörlerindeki sanayi üretiminde yükseliş eğilimi daha fazla ağırlık gösterdi. 26 tane alt sektör bulunup, bunların 2 tanesindeki üretim 2017 yılı ile kıyaslandığı zaman artış gösterirken, diğer 4 tanesi ise yine aynı dönemle kıyaslandığı zaman azaldığı görüldü.

Geçen sene alınan toplam yapı ruhsatı incelendiği zaman ise metrekare olarak yüzde 31,8 oranında artış görüldü. Bu artış ile de 270,7 milyon metrekareye yükseldi. Bunun sonucunda da geçen sene, son 3 senede en yüksek yapı ruhsatı alınan sene olarak raporda belirtildi.

Raporda aynı zamanda, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni imar düzenlemelerinin sınırlayıcı etkilerinden kaçınmak için satın alınan konutların yapı ruhsatlarının söz konusu artışta etkileyici faktör olduğu belirtildi. Alınan konut yapı ruhsatları yüzde 35,1 oranında artış göstererek 213,5 milyon metrekareye çıktı. Konut haricindeki binalarda alınan yapı ruhsatları ise 3 sene sonra geçen sene artışa geçti ve metrekare olarak yüzde 20,7’ye çıktı, 57,2 milyon metrekare olarak kayıtlara geçti.