Yatırım Fonu Nasıl Seçilmeli?

Bireyler yatırım fonu yaparken fonları bankaların mevduat hesapları ile karıştırmaktadır. Ancak mevduat hesabında sadece kazanmak söz konusuyken, yatırım fonlarında kazanmanın yanında kaybetmek de söz konusu olabilmektedir. Bu nedenden dolayı yapılan yatırım fonlarının riskli olduğu akıldan çıkmamalıdır. Yatırım fonu sağlanmadan önce yapılması gereken en önemli şey risk durumunu analiz etmektir. Eğer acil nakit ihtiyacınızın olduğu bir durumunuz varsa kesinlikle para ile fon yatırımı yapmamalısınız. Yönelmeniz gereken fon yatırımları bir sene içinde yatırım beklentisi içindeyseniz olmalıdır. Yapmanız gereken şey, geçmiş yıllardaki en çok kazandıran fon yatırımlarını incelemek, araştırmak, sonrasında ise fon tercihinizi yapıp, en doğru kararı vermektir.

Getirisi yüksek olan fonlar nelerdir? Bunlar genellikle hisse senetlerinden oluşmaktadır. Bunlara A tipi fon denilmektedir. Ancak hisse senetlerinin değerlenmesindeki hareketler hisse senetlerinde risk meydana getirmektedir. Yani bu ne demek oluyor? A tipi fon yatırımları çok daha riskli durumlar, elde edilen kazanç oranı da çok yüksektir, kaybedilen değer de çok yüksektir. Bu sebepten ötürü eline geçecek parayı önceden bilmek isteyen vatandaşlar tarafından A tipi fonlar çok tercih edilmez.

A tipi fon yatırımlarının yanında bir de B tipi fon yatırımları vardır. B tipi fonlar daha riskli yatırım fonlarıdır.  B tipi fonlar ile en doğru yatırımı yapan vatandaşlar her hilekarda kazanç elde edecekler. Anca bilinmesi gereken önemli bir husus vardır. B tipi fonların elde ettiği kazanç payı çok daha azdır.

Son olarak bir de C tipi yatırım fonları vardır. C tipi fon yatırımlarında elde edilen kazanç az ancak hiç bir risk söz konusu değildir. Daha az riskli halde, daha ağrısız, elde edeceğim kazancı bileyim diyorsanız C tipi fonu tercih etmelisiniz.