Arkadaşımla Birlikte Ortak Tapulu Konut Kredisi Kullanabilir Miyim? Nasıl?

Ortak tapunun anlamı bir taşınmazın aynı anda birden fazla sahibinin olması demektir. Ortakların payları tamamen eşit olabileceği gibi bunlardan farklı da olabilir. Konut kredisi ile sahip olunan taşınmazlar için ortak tapu yapmak mümkündür.

Konut kredisi ile ortak tapulu bir taşınmaza sahip olmak istediğiniz zaman bankalar, tapuya ortak olan her bir birey için farklı farklı krediler açar. Fakat söz konusu taşınmazın tamamına ipotek tesisi yapılır. Bu sebeple kredi ödemesini yapmayan ortaklardan biri olduğu zaman o borçtan diğer ortaklar sorumlu tutulmaktadır.

Konut Kredisi ile Alınan Ortak Tapulu Taşınmazda Kaç Kişi Olabilir?

Ortak tapulu taşınmaz sahibi olmak için alınan konut kredilerinde herhangi bir kişi sınırlaması olmamaktadır. Ancak bazen bankalar kendi şartlarında sınır belirtebilmektedirler. Ama genel olarak sınır olmayıp, bu durum banka özelinde farklılık gösterebilmektedir.

Hisseli tapu için başvuru yapılan konut kredilerinde bankalar her bir bireyin geçmiş dönemlerdeki kredi ve kredi kartı ödemelerini tek tek inceler. Yapılan incelemeler sonucunda bir karara bağlanır. Taşınmaz ortaklarındaki her bireyin kredi alıp alamayacağı banka özelinde değişir. Bunun yanı sıra ortak olan kişilerden biri yahut hepsi kredi başvurusu yapabilir.

Benzer şekilde evli olan çiftlerde bu şekilde konut kredilerinden yararlanabilmektedirler. Fakat buna gerek kalmaz. Çünkü kredi başvurusunda gelir belgesi istenir ve gelir belgeleri incelendiği zaman hane halkındaki her bir bireyin gelirleri değerlendirilir. Bu durumda eşlerin aldığı aylık gelirler de konut kredilerini etkilemektedir.

Ortak tapulu konut kredisi başvurularında fazladan bir ek masraf oluşmaz. Oluşan masraflar ortak olunan kişi sayısına bölünüyor. Ancak bu durumda da yine bana özelinde ek bir takım masraflar oluşabilmektedir.