Banka Kredisi Dosya Parası İade

Maalesef internette dosya parasının iadesi ile alakalı birçok yanlış ve karmaşık yazılar bulunuyor. İlk önce şu konuya açıklık getirelim; Dosya parasını iadesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’nin karara bağlama süresi 6 ay ile 1 yıl arasında değişiyor. Eğer iadesini istediğiniz dosya parasının kesinti miktarı fazla ise banka bu durumu doğrudan mahkemeye götürüyor. Bu nedenle dosya paranızın iade süreci gecikmeler yaşayabilir.

Dosya Masrafı Kesintileri

Banka kredisi dosya parası iade işlemi için Öncelikli olarak kredi kullandığınız zaman size verilmiş olan makbuz, ödeme belgeleri, dekont gibi tüm belgeleri toparlayın. Eğer dekontları bulamıyorsanız online internet bankacılığı aracılığı ile yaptığınız işlemleri bilgisayarınıza indirerek dekont amaçlı kullanabilirsiniz. İndirdiğiniz zaman belgelerin içinde dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, kredi dosya ücreti, kredi kullandırım ücreti gibi içinde geçen kesintilerin olup olmadığına bakınız. Eğer varsa bu kesintiler dosya masrafı kesintilerdir. Bu ücretleri bankadan iade alabilirsiniz. Eğer elinizde hiçbir belge bulunmuyorsa kredi çektiğiniz bankanın herhangi bir şubesine gidin. Ve kullanmış olduğunuz kredi için döküm isteyin. Burada bir yanlış algı var. İstediğiniz şubeden isteyebilirsiniz. İlla kredi çektiğiniz şube olacak diye bir durum yok. Ve döküm ücretsiz olarak veriliyor. Kesinlikle bir ücret ödemeyiniz

Dosya Parasının İadesi İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Kredi sözleşmesinin dökümünde yazan dosya masrafının altında geçen kesintilere bakın. Eğer dökümü aldıysanız bankaya herhangi bir talepte bulunmanıza gerek kalmıyor. Zaten siz dosya parasını iade için bankadan talepte bulunsanız ile olumsuz bir cevap alacaksınız. Siz doğrudan dosya parası kesintisi için tüketici sorunları hakem heyetine başvuru yapınız. Fakat mutlaka elinizde bu makbuz, dekont veya kredi sözleşmesi gibi belgelerin bulunması gerekiyor. Tüketici hakem heyetleri genellikle ilçelerde kaymakamlığının içerisinde, illerde valilik veya bilim, sanayi ve teknoloji il müdürlüklerinin içerisinde bulunuyor. Başvuruda sizden bir ücret talep edilmez.

Tüketici Mahkemesi Ve Para İadesi

Tüketici mahkemesine başvuruda bulunmanız için ücret yatırmanız gerekiyor. Fakat Tüketici Hakem Heyetleri herhangi bir ücret talep etmiyor. Mahkeme kanalı ile dosya parası iadesi için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Ve dava masraflarını ödemek zorundasınız. Tüketici Mahkemesi dosya parası iadesi için avukat tutma zorunluluğunuz bulunmuyor.