Hayalinizdeki Eve Sahip Olmak Konut Kredisi ile Mümkün mü?

Hayalinizdeki eve sahip olmadan önce yapmanız gereken ilk şey, konuta ödeyeceğiniz miktarın %20-25′i oranında peşinatını hazırlamaktır. En uygun konut kredisi araştırmanızı yaparken sadece faiz oranına takılı kalmamalısınız. Konut kredisinde göz önünde bulundurmanız gereken ödemeler arasında komisyon, ekspertiz ücreti, istihbarat, sigorta primleri ve dosya masrafları da bulunmaktadır. Bunların yanı sıra size en uygun konut kredisini sağlayacak olan bankanın hizmet koşullarını ve kalitesini de dikkate almalısınız.

En uygun konut kredisini seçerken yaptığınız araştırmalarda internet araştırmasından sonra birden fazla bankadan yazılı teklif alarak faiz oranları, ödeme tutarları ve diğer masraflarla ilgili detaylı karşılaştırma yapabilirsiniz. En uygun konut kredisini seçerken ev hane halkının toplam aylık gelir-gider hesabını yaparak kredi için aylık ödeyebileceğiniz maksimum tutarı belirlemelisiniz.

Eğer ev sahibi iseniz ve bir konut daha almak istiyorsanız peşinata ihtiyaç duymayacağınız İpotekli İhtiyaç Kredisinden yararlanabilirsiniz. En uygun konut kredilerine göre daha düşük faiz, daha uzun vade seçenekleri sunan ipotekli ihtiyaç kredisini alırken yapmanız gereken sahip olduğunuz evinizi ipotek göstermektir. Aynı zaman da kefile ihtiyaç kalmayacaktır.

Bütün kredi türlerinde olduğu gibi konut kredisinde de Hayat Sigortası zorunluluğu bulunmaktadır. Kanunda ‘Hiçbir kurum tüketiciyi sigorta yaptırmaya zorlayamaz ve zorunlu tutamaz’ hükmü bulunsa da bankalar, özellikle ev kredisi kullandırırken tüketiciyi Hayat Sigortası yaptırma yükümlüğü altında bırakıyorlar. Aynı zaman da sahip olacağınız konuta deprem sigortası da yaptırmak zorundasınız. En uygun konut kredisine karar verirken yapacağınız aylık ödeme içerisinde hayat sigortası ve konut sigortası ödemeleri de bulunacaktır.

Size en uygun konut kredisini buldunuz ancak unutmamak gerekir ki kredi almak uzun bir süre borçlu olmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle kredi ödemeniz süresince gelir-gider dengenizi korumanız, yüksek meblağlarda harcamalardan kaçınmanız, kredi kartı harcamalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sahip olduğunuz krediyi ödeyememeniz durumunda bankanın ihtarından sonraki ay içerisinde yine kredi taksitinizin ödemesini gerçekleştiremezseniz, banka sahip olduğunuz evinizin satışı işlemlerini başlatabilir. İpotekli ihtiyaç kredisi almış olmanız durumunda, ipotek altında olan eviniz için satış işlemleri başlatılabilir.