İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir? Hangi Belgeler İstenir?

İpotekli ihtiyaç kredisi, sahip olduğunuz gayrimenkulün ipotek gösterilmesi ile kullandırılan bireysel tüketici kredisidir. Sahip olunan evin ya da arsanın ipotek gösterilerek yüksek miktarlı ve uzun vadeli nakit ihtiyaçlarının 3 aydan 240 ay vadeye kadar ipotekli ihtiyaç kredisinden karşılanmasıdır.

İpotekli ihtiyaç kredisi, 18 yaşından büyük, düzenli gelir sahibi olan, gelirini belgeleyebilen ve istihbaratı olumlu olan gerçek kişilere kullandırılmaktadır. İpotekli ihtiyaç kredisinde ödenecek olan kredi tutarı, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50’sini geçmemelidir.

İpotekli İhtiyaç Kredisinde Hangi Belgeler İstenmektedir?

İpotekli ihtiyaç kredisine başvuru sırasında gerekli olan belgeler şu şekildedir;

  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Ücretli çalışan iseniz şirketinizden alacağınız maaşınız üzerinde herhangi bir kısıtlama olmadığına dair maaş yazısı. Emekli iseniz maaşınızı aldığınız bankadan onaylı maaş hesap ekstreleri,
  • İkametgah belgesi ve ipotekli ihtiyaç kredisi alacak kişinin üzerine kayıtlı olan bir adet fatura fotokopisi,
  • Teminat olarak gösterilecek olan gayrimenkulün tapu fotokopisi,
  • Gayrimenkul Ekspertiz Raporu.

İpotekli ihtiyaç kredisi alırken, sahip olduğunuz gayrimenkule Konut Sigortası ve DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırılır ve kredi vadesi suresince her yıl yenilenir. Ayni şekilde, her kredi kullanımında olduğu gibi (Her ne kadar kanun ile bir zorunluluk söz konusu olmasa da) kredi kullanan kişi hayat sigortası yaptırmak durumundadır.

İpotekli ihtiyaç kredisinde masraflar kaleminde Konut sigortası, Hayat Sigortası ve DASK haricinde, ipotek masrafı ve ekspertiz masrafı da bulunur. Dosya masrafı ve diğer masrafların oranları, sahip olduğunuz gayrimenkulün yaşı, durumu ve konumu da göz önünde bulundurularak bankalara göre değişiklik gösterebilir.