Kart Güvenlik Kodu Nedir?

Günümüzde online alışverişin artışı ile birlikte uzak mesafeden ödeme avantajıyla kredi kartları kullanımı da artmıştır. Ancak birçok şeyin yolsuzluğu gibi bu konuda da emek hırsızları vardır. Bankalar ve kredi kartı şirketleri bu gibi elektronik hırsızlıkların önüne geçmek amacıyla birçok tedbir almaktadır.

Online bir alışveriş sırasında hiçbir alışveriş sitesi müşterisinden kredi kartı şifresini istemez bunun yerine kartların arkasında yer alan ve güvenlik amacıyla kullanılan kart güvenlik kodları mevcuttur. Şifre yerine alışveriş yapılan kartın o kart olduğunu kanıtlamak amacıyla sitelerden kart güvenlik kodu istenir. Ve kart güvenlik kodunun doğru girilmesi durumunda kart doğrulanır ve ödeme tamamlanır. Önemli olan bir konu ise bu bilginin başkaları ile kesinlikle paylaşılmaması gerektiğidir. Bu kadar önemli olan bir güvenlik kodunun başkaları ile paylaşılması durumunda kredi kartı sahibinin kendi harcamaması olmasına rağmen ödemek zorunda kalacağı tutarlar ortaya çıkabilir. Bu çok sakıncalı bir durumdur ve özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kart güvenlik kodu hem kullanılan kredi kartlarında hem de banka kartlarında bulunmaktadır. Alışveriş esnasında istenecek olan bu kart güvenlik kodunu kartın arka yüzünde bulmak mümkündür. Kart güvenlik kodu üç basamaktan oluşan ve kartını temsil eden bir koddur. Fakat bazı kartlarda farklı olarak 7 – 9 haneli bir rakam bulunur bu kartlarda kart güvenlik kodu bu sayısın son üç hanesidir.