Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? Limit Nasıl Artırılır?

Başta alışverişler olmak üzere hayatımızın hemen hemen her alanında her geçen gün daha çok ihtiyaç duyduğumuz ve kullanması artık bir gereklilik, bir alışkanlık haline gelen kredi kartı hakkında çoğu tüketici, genel bilgilerin dışında bilgi sahibi değil. Tüketicilerin sık sorduğu sorulardan birisi de “Kredi kartı limiti nasıl belirlenir ve nasıl yükseltilir?” sorusu. Gelin bu soruların cevaplarını kısaca bulmaya çalışalım.

Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

Kredi kartı limiti, kart başvurusu esnasında kullanıcının verdiği bilgilere dahil olan, tüketicinin düzenli gelirine göre, banka tarafından belirlenmektedir.

Söz gelimi bankanın, tüketicinin gelirine göre düzenlediği kart limiti 5 bin TL olsun. Kart sahibi, bu bankadan iki ayrı kart sahibi olsa bile toplam limit yine 5 bin TL’ye denk gelmelidir. Yani örneğin kartın birinin limiti 3 bin, diğerininki 2 bin TL olabilir. Fakat 2 bin 100 TL olamaz.

Gelir Beyanı Tek Kriter Değil

Her ne kadar bankalar gelir beyanı isteseler de bunun tek ölçüt olmadığını söylemekte fayda var. BDDK’nın kararlarına göre çoğu zaman, önceki dönemlerdeki kredi kartı ödeme düzeni ile daha belirleyici duruma gelebiliyor.

BDDK’nın kararlarına göre, örneğin, yılda üç kez dönem borcunun yarısının ödenmesi durumunda limit artışı mümkün olmayabiliyor ve kart, nakit avans çekimine kapatılıyor.

Kredi Kartı Limitini Yükseltmek

Kredi kartı limitini yükseltmek için genelde kullanıcılar, banka tarafından telefonla aranarak limit yükseltme seçenekleri hakkında bilgilendirilirler. Fakat, banka tarafından aranmayı beklemeden, kendi isteği dahilinde limit artırmak isteyen tüketicilerin de bunu yapması mümkün.

Bu işlemi gerçekleştirmek için limit artırmak istediğiniz bankaya gelir beyanında bulunmak suretiyle kart limiti artırma işlemi gerçekleştirebilir, gerekirse bu işlemi telefon yoluyla da yapabilirsiniz. Telefonla yapılan işlemlerde bankaya faks yoluyla gelir beyanını iletmek zorundasınız.

Gelir beyanını teslim alan banka yetkilileri önceki kredi kartı harcamalarınızı, gelir durumunuzu ve beyanınızı, kredi kartı kullanım sıklığı, yoğunluğu gibi kredi merkezindeki bilgilerinizi inceleyerek, sonucu olumlu veya olumsuz olarak size iletecektir.