Kefil Olunan Kişi Ölürse Borca Ne Olur?

Yakınınızın, arkadaşınız, dostunuz veya herhangi biri size ev, araba, iş yeri, dükkan ve benzeri gibi taşınmaz mal alımları için kredi başvurusunda bulunacağını ve sizin için kefil olup olamayacağınızı sorduğunda bir oturup düşünmeniz, dikkat etmeniz gerekmektedir.

Kefil olmak büyük sorumluluk ister. İlk olarak herkese kefil olmamanız ya da herkesten kefil olmayı talep etmemeniz gerekir. Kefil olarak imzaladığınız her borç aynı zamanda sizin de borcunuz olmaktadır. Eğer evliyseniz ve kefil olduysanız, o borç bütün ailenizin olduğu anlamına gelmektedir.

Kanunlara göre kefil olmanın bir çok unsuru vardır. Kefil olmak ya da kefil talebinde bulunmak aslında o kadar da kolay değildir.  Kefil olacak bireyin, mahkeme tarafından verilmiş boşanma yahut ayrı yaşama hakkı olmadığı sürece eşlerin de onayı alınır. Çünkü kefil olunan borcun ödenmesinde sadece kefil olan değil, tüm ailesi bu durumdan fazlasıyla etkilenir.

Kefil olacağınızı varsaydığımızda kefil olacağınız kişi kadar onun ailesi de bir o kadar önemlidir. Her an ne olacağı belli olmaz. Kefil olduğunuz kişinin kredi borcunu ödeyememesi durumunda o borcu ödeyebilecek bir ailesinin olması gerekir. Kefil olduğunuz kişi borcunu ödeyemez yahut ölürse çözümler bankadan bankaya göre değişiklik gösterir.

Kefil olduğunuz bireyin ölmesi yaşanması muhtemel risklerin biri olmaktadır. Ölüm olduğu zaman bankaya gitmeniz, o kişinin hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığına bakmanız gerekmektedir. Hayat sigortası kredi alımlarında çok önemli bir husustur ancak pek çok kişi bu ayrıntıyı gözden kaçırır ya da önemsemez. Eğer hayat sigortası yaptırılmamış ise kişi öldüğü zaman borç ailesine değil kefile kalmaktadır. Eğer kefilsiz kredi alımı gerçekleşmişse mirasçılarının ödeme yapması gerekir.