Konut Kredisi Masrafları Nelerdir?

Bankalara konut kredisi başvurusu yaptıktan sonra çeşitli masraflarla karşı karşıya kalmak mümkündür. Kredinin tutarı yüksek olduğu için bankalar müşterilerinden kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, çeşitli sigortaların ücretlerini istemektedirler. Kredi tahsis ücreti temin edilen kredi tutarının binde beşinden fazla olmamaktadır. Ekspertiz ücreti ise krediye konu olan evin lokasyonu, metrekaresine göre değişiklik göstermektedir.

Kredili Hayat Sigortası: Banka, konut kredisi kullanan müşterisine mutlaka hayat sigortası ya da hayat sigortasının bir alt birimi olan kredili hayat sigortası yapar. Bu sigortalar, kişinin yaşına, cinsiyetine ve genel sağlık durumuna göre farklı tutarlarda olabilir.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Ücreti: Konut kredisi kullanacak olanlar, mutlaka zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmalıdırlar. Bankalar, zorunlu deprem sigortasını kendi sigorta şirketlerine ya da anlaşmalı olduğu şirketlere yaptırma şartı aramaktadırlar. Zorunlu deprem sigortası ücreti, evin bulunduğu bölgeye, konutun kaçıncı katta olduğuna ve bölgenin deprem riskine göre değişkenlik göstermektedir.

Yangın Sigortası Ücreti: Konut kredisi kullanacak olanlar, DASK ile birlikte yangın sigortası da yapmak durumundadırlar. Yangın sigortası ücreti de deprem sigortası gibi bölgenin risk oranına bağlıdır. Riskli bölgelerde yangın sigortası ücreti daha yüksektir.

İpotek Ücreti: Banka, konut kredisinin borcu bitene kadar krediye konu olan konutu ipotek altına almaktadır. Bu işlemin ücreti, konut kredisi kullananlardan tahsil edilmektedir. İpotek ücreti ise hem bankadan bankaya hem de evden eve göre değişiklik göstermektedir.