Konut Kredisini Erken Kapatmak İstiyorum, Ek Ödeme Yapar Mıyım?

Türkiye’de en çok başvurusu yapılan kredi türleri ihtiyaç, taşıt ve konut kredisidir.Kredilendirme çeşitlerine göre faiz oranları, vade süreleri değişmektedir. Bunlar bankadan bankaya göre, müşteriye göre ve benzeri bir çok kritere göre değişiklik göstermektedir. Yine benzer şekilde ödeme planı düzenlenip, ödeme planından daha önce tüm borcu kapatma ya da ara ara, esnek, değişken ya da balon ödemelerde yaparken de bir takım değişiklikler söz konusudur.

Kredi360’dan en güncel ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi ve diğer kredi türleri ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Erken kredi kapatmada bir takım farklılar olduğunu söylemiştik. Erken kredi kapama durumunda bankalar çoğu faiz indirimi yapmaktadır. Bunun en çok karşılaşıldığı kredi türü ise konut kredisi olmaktadır. Konut kredilerinde tüm bankalar müşterilerine çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır.

Konut Kredisindeki Farklılıklar

Konut kredisini diğer kredi türlerinden ayıran en büyük özelliklerinden biri aylık ve yıllık faiz oranlarının ihtiyaç, taşıt ve KOBİ kredilerinin faiz oranlarına göre daha düşük, vade süresi daha uzun, ödeme planları çok daha fazla çeşitte olmaktadır. Bunun sonucunda müşterilerine konut kredilerini erkenden kapatmak istemesi ile birlikte bankalar faiz oranlarında indirim uyguluyorlar. Ancak bankalar bu durumda kazanç üzerinden zarar edecekleri için ise kredinin erken kapama ücretini tahsil ediyorlar.

Konut Kredisi Erken Kapama Cezası

Ara dönemlerde toplu konut kredisi ödeme ile konut kredisi borcunun erken ödemesinde geriye kalan ödeme süresi ile doğru orantılı olarak kredi erken kapama ücreti tahsil edilir. Bu ücretlerde üst limitler yasalar tarafından belirlenmiştir. Bu oran 36 ay ya da 36 aydan daha kısa bir süre kalmışsa üst limit yüzde 1,36 olurken, 36 aydan daha uzun bir süre kalmışsa yüzde 2 olmaktadır. Bazı bankalar üst limit oranlarını direkt olarak uygularken, bazı bankalar is inisiyatif kullanıp, daha düşük oranlar uygulamaktadırlar.