Kredi Başvurusunda Yapılan Hatalar!

Bankalara kredi başvurusunda bulunuruz ancak bazı durumlarda onay gelmez. Çünkü kredi başvurusunda hatalar yapılır. Yani başvuru yaparken bankanın istediği tüm detayları gözden geçirmeli ve her detayı yerine getirmeniz gerekmektedir. Bankaların kendilerine ait bir takım kendi kriterleri olsa da belli başlı istenen koşullar vardır. Şimdi hep birlikte bunları inceleyelim…

Kredi başvurusunda en çok yapılan hatalardan biri çok fazla sayıda başvuru gerçekleştirmektir. Çünkü tüm bireylerin gelir durumları ve bununla doğru orantılı olarak ödeme yapma durumları sistemde kayıt altına alınır. Ayrıca buna ek olarak geçmiş dönemlerde ilgili banka ile ya da başka bir banka ile çalışmış, kredi, kredi kartı ve benzeri herhangi bir iletişiminiz olmuş ise bunların karşılığındaki çalışma puanı da banka sistemlerinde görülmektedir. Yani sürekli kredi başvurusunda bulunmanız sizi şüpheli müşteri pozisyonda bulundurmaktadır. Ayrıca ne kadar kredi başvurusu yaparsanız o kadar fazla onaylanan kredi sayısında azalma olacaktır.

En çok yapılan ikinci hata ise az gelir ile çok yüksek meblağlarda kredi istemektedir. Aylık ödemeniz gereken kredi taksidi aylık maaşınızın yarısını geçemez. Buna bağlı olarak da verilen krediler sınırlandırılır. Yani ödeme planlarını yapabileceğiniz kadarı ile düzenlenir. Gelirinizden çok fazla bir kredi başvurusunda bulunmanız doğal olarak onaylanmamasına yol açacaktır. Yüksek meblağlı kredilerde bankalar teminat talep ederler. Sizin kendinize ait olan ev, araba, iş yeri ve benzeri gibi bir gayrimenkulünüzü beyan etmeniz gerekebilir. Bankaların teminat alma sebepleri ise kredilerin ödenmemesi durumunda karşılaşılan sorunlardır.

En büyük hatalardan biri de işe girer girmez kredi başvurusunda bulunmanızdır. Kredi onayının çıkması için en az 6 ay süreli SGK’lı bir işte çalışıyor olmanız gerekmektedir. Ayrıca kredi başvurusu sırasında doldurulan kredi başvuru formunda tüm bilgilerin eksiksiz ve tam girilmesi gerekmektedir.

Diğer en önemli bir husus ise başvurusu sırasında mevcut borcunuzun bulunmasıdır. Eğer kredi ya da kredi kartı borcunuz var ise genel olarak onay çıkmaz. Borçlarınızın ödemelerinin düzenli ve eksiksiz, zamanında olması, hatta hiç olmaması gerekmektedir. Bu kriter ise yine bankadan bankaya göre değişir. Bazı bankalar düzenli borç ödemesi gerçekleştiren müşterilerine tekrardan kredi verebiliyorken bazı bankalar borç olması durumunda hiç onay vermezler.