Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

Artık günümüzde kredi kartı çoğu kişi tarafından kullanılır hale geldi. Kredi kartı özellikle son zamanlarda ihtiyaç haline gelmeye başladı. Vatandaşların yüksek meblağlardaki almak istedikleri ürünleri taksitlerle yahut internet aracılığı ile daha kolay bir şekilde alınması açısından kredi kartı avantajlı bir konumda bulunmaktadır ve bu nedenle çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır.

Kredi kartı gündelik zamanlarda çoğu durum için bazı kolaylıklar getirse de bazı durumlarda ise bir takım problemleri ve sorularında beraberinde getirmektedir. Kredi kartı kullanan vatandaşların en çok yaşadığı ve en önemli problemlerden biri de kredi kartlarının limitleridir.

Kredi Kartı Limiti Neye Göre Hesaplanıyor?

Kredi kartı limiti, vatandaşların kredi kartı başvurusu yaptığı esnada verilen bilgilerle ilgili bir durumdur. Her banka kredi ve kredi kartı başvurusunda bireylerden gelir durumlarını gösteren belge talep etmektedir. Bu belgelerin karşılığında limit belirlemesi yapılmaktadır. Diğer bir kredi limiti belirleme unsuru ise kredi notudur. Benzer şekilde kredilerin maksimum verilecek tutarı ya da aylık ödenebilecek maksimum tutarı belirlenmektedir. Bankanın vatandaşlar için belirlediği kredi kartı limiti aynı bankadan birden fazla kart sahibi olmanız ile ilgili değildir ve değişmez. İki ya da üç kartın toplamdaki limiti yine bankanın belirlemiş olduğu sınırların içerisinde olur.

Kredi kartı limiti belirlenirken ilgili banka ilk aşamada vatandaşların gelir beyanlarını değerlendirmektedir. Limitler vatandaşların bütçeleri ile doğru orantılı olması gerekmektedir. Bunun yanında önceki dönemlerde gerçekleştirdiğiniz kredi ödemeleri, kredi kartı ödemeleri değerlendirilir. Ödemeleriniz ne kadar düzenli olmuşsa yüksek tutarlar almanız daha mümkün hale gelmektedir.

Limit belirlenmiş dahi olsa vatandaşların o limiti artırma ya da azaltma hakları söz konusudur. Limit artırmak için ilgili bankaya başvuru yapılması gerekmektedir. Artırmak için ise gelir beyanı ile yeniden bankaya gidilmesi ve yine talepte bulunulması gerekmektedir. Gelir durumuna ve ödeme düzenine göre banka tekrardan değerlendirme yapmaktadır. Bunun sonucunda vatandaşlara geri dönüş yapmaktadır.