Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Yaşanacak ekonomik krizler, sağlık sorunları, işten ayrılma gibi durumlarda bankalardan kullanılan kredilerin ödeneme durumu ile karşılaşabiliriz. Kredi borcunun ödenmemesi durumunda bankalar, kredi sahiplerine yasal takip başlatırlar ve son nokta olan icra yoluyla kredi borçlarını tahsil edebilirler. Bankalardan kullanılan kredi borcunun ödenmesi durumunda neler olacağını sırasıyla ve ayrıntılarıyla bu yazımızda ele alacağız.

Kredi borcunun ödenmemesi durumunda ilk uyarıyı 30. gün sonrası almaya başlarız. Bankalar, telefonla ile arayıp kredi taksit ödemesinin gerçekleşmediği bildirir ve en kısa sürede ödenmesini talep edecektir. Bu aramalar 60.gün sonrasına kadar normal seviyelerde olurken 60.günden sonra bankaların müşteri temsilcileri artık aramaları sık sık yapmaya başlarlar.

Gına getirecek dereceye gelen bu aramalarla yetinmeyen bankalar noter taktikli ödeme uyarı mektupları da gönderirler. 91.günün kredi borcu olan için kader günü diyebiliriz. 90. günden sonra kredi kullanıcısı için kader günü ve kötü günlerin başladığını söyleyebiliriz. Bankalar 91. güne kadar kredi borcu olan kişilerden ödenmeyen taksitlerin ödenmesini talep ederken 91. günden sonra artık tüm kredi borcunun ödenmesini isteyecektir.

Bankalar, 91 gün sonrası yasal takip başlatmak için kredi dosyasının bankanın hukuki departmanına gönderir. Avukatlar aracılığıyla yürütülecek işlemlerin son adresi icra daireleri olacaktır. Avukatların icra dairelerine başvurmasıyla, icra daireleri kredi borcun ödenmesi için borçluya 7 gün içerisinde ödeme emri gönderir. 7 günlük süre sonrası artık icra takibi için hiçbir engel kalmamıştır.

Kullanılan kredilerden taşıt ve konut kredileri icra yoluyla alınacak en kolay kredilerdir. Çünkü bu kredilerde satın alınan araç ve konut, bankanın adına ipotekli olduğu için bankalar bu malları icra yoluyla rahatlıkla satacaklardır. Satılan araç ve konuttan elde edilecek paralar ana borç, faiz, avukat ve icra masrafları dahil edilerek tahsil edilecektir. Eğer ki para kalırsa o da kredi kullanan kişiye teslim edilecektir.

Ancak bireysel kredilerde icra işleri biraz daha sancılıdır. Eğer ki kredi kullanan kişinin üzerinde kayıtlı taşınır – taşınmaz mal veya kefili varsa sıkıntı yoktur. Ancak kredi kullana kişinin üzerinde icra edilecek bir malı veya kefili yoksa icra işlemleri uzayacak veya başarısız olacaktır.