Kırmızı Kalem Yiyene Kredi ve Kredi Kartı Veren Bankalar

Bankaların bireysel müşterilerinin kullanmış oldukları krediler, kredi kartları ve diğer tüm kıymetli evrak olarak nitelendirilen ürünlerinin geri ödemelerinde düzensizlikler ve aksaklıklar oluşması ile var olan tüm mevcut borçların zamanında ödenmemesi durumları kişilerin bireysel kredi sicilleri olumsuz yönde etkilenmekte ve kredi skorları düşmektedir. Bankalar bu tip olumsuzluklar yaşanılan ve riskli müşteri olarak nitelendirdikleri kişileri sistemlerine kaydetmekte olup daha sonrasında Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası’nın kayıtlarında tutulması için işlem yapmaktadırlar.

Kırmızı Kalem Yiyene Kredi ve Kredi Kartı Veren Bankalar

Merkez Bankası tarafından olumsuz sicillerin kayıt altına alınmakta olduğu kara liste uygulaması Kredi Kayıt Bürosu ve bankalar tarafından kırmızı kalem yiyen kişi olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle Merkez Bankası’nın kayıtlarında olumsuz sicille kayıt alınan kişiler 5 yıl süre ile borcunun tümünü ödemiş olmasına rağmen bankalarla herhangi bir çalışmada bulunamamaktadır. Bu belirlenen sürenin dolmasının ardından kara listeden ismi kaldırılmaktadır.

Düşük Kiredi Notuyla Kredi ve Kredi Kartı Almak

Bir kimsenin adının kara listede bulunması esnasında bankaların kayıtlarında kırmızı kalem yiyen kişi olarak tanımlanmakta olması sebebi ile de bankalar bu kişilerin kredi, kredi kartı ve kıymetli tüm evrak ürünlerinin işlemlerine olumsuz yanıtlar vererek çalışmaları askıya almaktadır. Ayrıca bu kişilerin vadeli mevduat hesapları ve sorunsuz kullanılan kredi kartları da tek taraflı olarak banka tarafından fes edilmektedir. Kırmızı kalem yiyene kredi ve kredi kartı veren bankalar günümüzde pek fazla olmadığı gibi bazı bankalar ise yalnızca bu kişilere vadesiz mevduat hesabı, para transferleri ve fatura ödemeleri dışında kalan herhangi bir bankacılık işlemlerinin kullanılmasına da izin vermemektedir.

Kara liste ve kırmızı kalem uygulamaları yalnızca bireysel müşterileri değil aynı zamanda bankaların kendilerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bankaların mevcut müşterisinin olumsuz sicili nedeni ile çalışmalarına ara verilmesi müşteri sayısının azalmasına yol açmaktadır. Bu nedenle bankalar hem mevcut müşteri potansiyelinde azalmalar yaşamamak hem de sicillerinde olumsuzluk olması nedeni ile müşterisini kaybetmemek adına bazı uygulamalara gidebilmektedir. Örneğin günümüzde bazı bankalar sicili bozuk olan müşterilerinin ipotek karşılığında kredi taleplerine olumlu yanıt verebilirken, bazı bankalar da teminatlı kredi kartı seçeneğine olanak sunabilmektedir.