Kredi Ödemesi Gecikince Ne Olur?

Kredi ödemeleri, bankaların en çok önem verdiği konuların başında gelmektedir. Genel mantık olarak size borç olarak tanımlanan bu miktar, bankaların kasasından çıktığı için bankalar oldukça düzenli ve hızlı bir şekilde paralarını geri almak isterler. Bu yüzden kredi ödemelerine azami derecede özen göstermeli, bankaların sunduğu ödeme planları kapsamından çıkmayarak ödemeleri gerçekleştirmek gerekir. Peki kredi ödemesi geciktiğinde ne yaşanır?

Bankalar, genellikle kredi ödeme tarihleri üzerinden bir kaç günlük bir opsiyon süresi tanırlar. Bu süreçler, yine bankanızın gözünde bir gecikme olarak görünse de bir iki gün gibi hafta sonuna tekabül eden ya da maaş gününü bekleten ödemeler, bankalar tarafından görmezden gelinir.

Bankalar, ilk etapta kredi ödeme sürecinizden bir kaç gün geçtiğinizde size SMS’le ulaşarak kredi ödemenizi en kısa sürede yapmanızı talep eder. Bu süreç içerisinde yine kredi ödemesi gerçekleştirmek için bir bütçeye sahip değilseniz, bu sefer bankanız sizi arayarak sizinle iletişime geçmeye çalışır. Eğer bankanızın yaptığı aramaya yanıt verirseniz, sizden bir tarih talep ederek, ödemenizi en geç o tarihe kadar gerçekleştirmeniz beklenilir. Bu süreç içerisinde yine ödemenizi yapmazsanız, bankanız bu sefer size bir ihtar mektubu gönderir.

Kredi ödeme gününüzü geçirdikten sonra, geride kalan her gün için bankanız borcunuza gecikme faizi uygulamaktadır. Bu faiz ile birlikte mevcut borcunuz giderek büyüyeceği için ödemelerinizi oldukça hızlı bir şekilde yapmanız sizin için en sağlıklısı olacaktır.

Bankanıza olan kredi borcunuzu 30 gün geciktirdiğinizde, 60 gün geciktirdiğinizde ve 90 gün geciktirdiğinizde bu durum Kredi Kayıt Bürosu’na bildirilerek kredi notunuzun düşmesine ortam yaratılır. Eğer kredi ödemelerinizi 90 gün gibi uzun bir süreç içerisinde gerçekleştirmezseniz, bankanız borcunuzu avukata devrederek icra sürecini başlatmak için ilk adımı atar. Bu süreç sonrasında kredi notunuz önemli derecede düşeceği için artık en az 5 yıl süre ile bankalardan kredi temin etmeniz neredeyse imkansız hale gelecektir.