Taşıt Kredisi ile Otomobil Aldım, Nasıl Satabilirim?

Araba satın almanın en kolay yöntemlerinden biri de bankaların sunduğu taşıt kredisi imkanlarından yararlanmaktır. Bütçenize uygun ödeme planları ve faiz oranları veren bankaları araştırarak hayalinizde otomobile sahip olmanız çok kolaydır.

Bazı vatandaşlar kredi ile satın aldıkları otomobilleri sonraki dönemlerde satmak isterler. Ancak bu durum bazen zor olabiliyor. Şimdi taşıt kredisi alınan otomobilin satışı nasıl yapılır hep birlikte inceleyelim…

Bankaların sunduğu taşıt kredisi olanakları ile otomobil satın aldığınız zaman banka tarafından aracınızın üzerine ipotek tesisi yapılır. Aracın üzerine yapılan bu ipotek siz kredi ödemelerini tamamen bitirdikten sonra kaldırılır. Bu sebepten ötürü taşıt kredisi satın alınan otomobillerin satışlarını yapabilmek için bir kaç yöntem vardır. Bu yöntemlerden biri kredi borcunu tamamen ödemektir. Yeterli nakit paranız varsa geriye kalan toplam taşıt kredisi borcunuzu kapatabilir, ipotek tesisini kaldırabilir ve otomobilinizi satabilirsiniz. Ancak bu konuda bilmeniz gereken önemli bir husus vardır. Toplam kredi borcunu yapılan vade süresinden önce tamamen kapatmak istediğinizde kredinin belli bir oranı kadar krediyi erken kapatma ücreti alınmaktadır. Bu oran bankadan bankaya göre değişiklik göstermektedir.

Diğer yöntemlerden bir diğeri ise aldığınız aracı kredi borcu ile beraber satışa koymaktadır. Ancak bu durumda aracınızı kredi borcu ile birlikte kabul edecek bir vatandaş bulmanız gerekmektedir. Bu durumu kabul eden bir müşteri bulduğunuz zaman ödediğiniz kısma kadar olan krediyi size ödemeli, geriye kalan borcu ise bankaya ödemesi gerekmektedir.  Bu durum kabul edildiğinde devir işlemleri başlar, notere gidilerek karşılıklı sözleşme yapılır.

Bu iki yöntemden herhangi biri ile otomobilinizin satışını gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yine de yeterli miktarda nakitiniz var ise araya başka birini sokmadan, borcunuzu tamamen ödeyip, otomobili üzerinize alıp sonrasında satışını gerçekleştirmek en sağlıklısı olmaktadır.