Türkiye’nin İlk Fındık Borsası’nın Açılmasına Son 10 Gün!

Türkiye’nin ilk fındık borsasının açılmasına 10 gün kaldı. GTB tarafından hayata geçirilecek olan ve Avrupa Birliği tarafından destekli olan proje ile ilk fındık borsası 8 Eylül 2017 Cuma günü açılacak.

2016 yılını çok iyi geçirmeyen fındık üreticileri için 2017’de güzel haberler geliyor. Geçen sene küllenme ve rekolte problemleri yaşanıyordu. Bu sorunlardan doları da fındık üreticileri sıkıntılı dönemler atlatmışlardı. Hem fındıkta hedeflenen verim alınamamıştı, hem de fındık fiyatları üreticilerin istedikleri rakamlarda olmamıştı. Bu nedenle de devlet tarafından fındık üreticilerine gelir desteği sağlanmıştı. Bunun takibinde ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığı ile de fındık alımları yapılmıştı. Bu iki destek ile fındık üreticileri bir nebze de olsa rahat nefes almışlardı. 2016 yılında pek çok zorlukla karşılaşan fındık üreticileri  2017 yılının hazırlıklarına çok daha erken tarihlerde başladılar. 2017’yi rahat geçirmek isteyen üreticiler hem yurt için hem de yurt dışı satışlarında rekolteyi yükseltmek için çaba sarfediyorlar.

Fındık Borsası Projesi AB Destekli!

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Giresun Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu, fındık borsası projesinin AB destekli bir proje olduğunu, “Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası”nın 8 Eylül 2017 Cuma günü Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin de ev sahipliği ile birlikte TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ahmet Eşref Fakıbaba ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımları ile gerçekleştirileceğini açıkladı.

Açılacak olan Fındık Borsası‘nın tüm üreticiler için önemli olduğunu ifade eden Yanıkoğlu, objektif ve hassas çalışacak olan yeni sistem ile birlikte fındık üreticilerinin haklarının korunacağını, kaliteli fındıkların daha kaliteli fiyatlardan satışa çıkacağını söyledi.