2017 Yılında BDDK’ya Tam 65 Bin Şikayet Ulaştı!

2017 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na ulaştırılan ihbar ve şikayet sayısı, bir önceki yıla göre tam yüzde 19 düzeyinde arttı. Yaşanan bu artış ile birlikte BDDK’ya yapılan şikayet sayısı 64 bin 416 adet oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Bilgi Edinme Sistemi, dilekçe, e-şikayet, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) olmak üzere toplamda 5 farklı kanal vasıtasıyla gerçekleştirilen şikayetlerin toplam sayısı 64 bin 416 adete ulaştı.

2016 yılında gerçekleşen toplam şikayet sayısı 54 bin 169 adet olduğu ifade edilirken, 2017 yılında yaşanan artışın yüzde 19 düzeyinde olduğunu, toplam şikayet sayısının ise 64 bin 416 adet sınırında kaldığı ifade edildi.

Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı, bireysel olarak sunulan ürünlerin ve hizmetlerin alakasıyla ihbar, şikayet ve başvuruların adli makamlar tarafından kuruma ulaştırılan denetimlere göre 156 adet rapor ve 14 adet mütalaa hazırlandığı belirtilirken, BDDK’ya ulaştırılan taleplerin, ihbarların ve şikâyetlerin tamamının cevaplandığı, kurumun görev kapsamına girmeyen konular için de kişilere gerekli bilgilendirmelerin ve yönlendirmelerin yapıldığı ifade edildi. Yapılan şikayetlerin ve ihbarların sonucu olarak bankalara toplamda 2 milyon 120 bin 568 Türk Lirası tutarında idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Yapılan şikayetlerin yüzde 42’lik kısmı BİMER üzerinden BDDK’ya ulaştırıldı. BİMER’e yapılan bu şikayetler, 2016 yılına kadar yüzde 37 düzeyinde artış gösterdi. Yapılan şikayetlerin yüzde 34 düzeyinde e-şikayet olarak, yüzde 15 düzeyinde CİMER ile, yüzde 5 ile Bilgi Edinme Sistemi’yle, yüzde 5 ile de dilekçe yazarak kayıtlara geçirildiği ifade edildi.