2018’de Bankacılık Sektöründen Neler Bekleniyor?

Bankacılık sektörü, Kredi Garanti Fonu destekli krediler ile birlikte son zamanların en hızlı büyüme performansı görüldü. Gelecek sene KGF’nin de etkisi ile birlikte sektörün bu kadar yüksek olması beklenmiyor ancak yine de ortalama olarak yüzde 15 oranında kredi büyümesi beleniyor.

KGF destekli krediler ile sektörde son zamanların en hızlı büyüme performansı görülse de, 2018 yılında bu kadar hızlı ve büyük bir büyüme görülmeyen sektörün gündeminde yüksek mevduat talepleri ile azalan konut kredisi taleplerinin yer alacağı bekleniyor.

Türk bankacılık sektöründe bu yıl içinde KGF etkisi ile de ortalama olarak yüzde 22 oranında kredi büyümesi bekleniyor. BDDK verileri de baza alındığı zaman bankacılık sektörünün kredileri 2017’nin ekim dönemi sonu itibari ile 2,05 trilyon değerine çıkmış, net karı ise ocak ile ekim dönemleri arasında yüzde 28,3 oranında yükselmiş ve 41,2 milyar lira olmuştu. Kasım dönemi sonu itibari ile sektörde 221 milyar lira tutarında kredi hacmi yakalandı. 2018’de de KGF’nin rotatif olarak uygulanmasının devam etmesi durumunda 2017 kadar olmasa da 2018’de de yüzde 13 ile yüzde 15 aralığında büyüme öngörülüyor.

2018’de Mevduat Faizleri Yükselemeye Devam Edebilir

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Deniz Yatırım Bankacılık Analisti Sadrettin Bağcı, 2018’de KGF’nin sektöre olan etkisini bu yılki gibi olmayacağını, 2017’de limitin 250 milyar lira olduğunu, bu limitin büyük bir payının kullandırıldığını, 2018’de ise yüksek ihtimalle bu tutarın yarısı kadar gerçekleşme olacağını söyledi.  KGF etkisi ile artış gösteren mevduat faizlerinin son çeyrek dönemde biraz daha arttığını söyleyen Bağcı, 2018’in ilk çeyrek döneminde bunun yine artış göstermesini öngördüklerini söyledi.

Son zamanlarda konut satışlarında azalma meydana geldiğini, bu nedenle de talebin arzın altında olduğunu söyleyen Bağcı, 2018 yılında gündemdeki bir diğer konunun ise konut kredisi olacağını, konut kredisi taleplerinde zayıflıktan bahsedileceğini, konut  fiyatlarının yükselmemesinin yatırım amaçlı konut taleplerinin azaltabileceğini, bunun da inşaat sektöründeki kredilendirmeyi yavaşlatabileceğini söyledi.

Elmas: Bankalar Konut Kredisi Vermek İstemiyor, Faizleri Yüksek Tutuyor

Bankaların konut kredisi vermek istemediklerini söyleyen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bu nedenle de gayrimenkul sektöründe yılın başından bugüne kadar yüzde 10 oranında düşüş meydana geldiğini, 2017 yılının son çeyrek döneminde faizlerde meydana gelen artışlar ile birlikte konut satışlarının daha da baskılandığını söyledi.

Mimaroğlu: 2018’de Sektörün Büyüme Hızı Kredilerin Gerisinde Kalabilir

Bankacılık sektörünün 2017’deki kredi büyümesi için yüzde 22 öngörüsünde bulunduklarını söyleyen Global Menkul Değerler Bankacılık Analisti Kerem Mimaroğlu, 2018’den beklentilerinin ise yüzde 15 ile yüzde 16 seviyelerinde olduğunu, mevduatta da benzer şeyler olabileceğini, büyüme hızının kredilerin biraz daha gerisinde kalabileceğini söyledi.