Faiz Oranları Kriz Dönemini Aratmıyor!

Kredilerin faizleri yükselmeye devam ediyor. 2009 yılında yaşanmış olan global düzeydeki ekonomik krizden bu yana, faiz oranları en yüksek seviyeye ulaştı.

Krediler, sahip oldukları yükseliş eğilimini halen devam ettiriyorlar. 2009 yılında ABD’de başlayan ve tüm küresel finans sistemini etkisi altına alan ekonomik kriz sonrasında, faiz oranları yükseliş eğilimini devam ettiriyor. Artış eğilimi, 2018 yılında da yükselen bir ivmeyle devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan verilere göz atıldığında, ana kredi kalemlerinin genelinde faizler, artan bir ivme ile yükseliş eğilimini devam ettiriyorlar. İhtiyaç kredileri için uygulanan faiz oranları, 9 Şubat 2018 haftası itibariyle yüzde 20,27 seviyesini geçerek, 2009 Haziran ayından bu yana geçen süreçteki en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Yükseliş, sadece ihtiyaç kredisi faiz oranları için de geçerli değil. Konut kredisi faiz oranlarına göz atıldığında 9 Şubat 2018 haftası yüzde 14,68 seviyesi ile tamamlanırken, yılın ilk ayı konut kredisi faiz oranları kaleminde 300 baz puanlık bir artış elde etmiş oldu. Bu yükseliş ile birlikte, konut kredisi faiz oranları da ihtiyaç kredisinde olduğu gibi en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Taşıt kredileri için uygulanan faiz oranlarına yaşanan yükselme ise yüzde 18,26’lık faiz oranı seviyesinde bir yükselme elde etti. Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatıyla finansman sağlanan KOBİ’lerin temin ettiği krediler ile birlikte 2017 yılında ekonomik finansmana erişim sağlamış olan özel sektör, yeni yılda artan faiz oranlarıyla karşılaştı. Ticari krediler için faiz oranları da bahsi geçen hafta ile birlikte yüzde 18,09 seviyesine yükselirken, bu rakam da ekonomik krizin yaşandığı dönemle aynı seviye ulaşıldığını gösterdi.