Grev Erteleme Kararı Akbank Önünde Protestoya Sebep Oldu

Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası, geçtiğimiz aylar içerisinde çalışanların haklarını savunmak amacı ile grev kararı almıştı. Bir kaç gün önce Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte grev 60 gün süre ile ertelenmiş, devamında da ortak yol bularak çözülmesi kararı verilmişti.

Bugün, Akbank çalışanlarının haklarını savunmak ve çalışanların grev hakkının engellenmesi kararını protesto etmek amacı ile Kadıköy’de yer alan Akbank şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Banka önünde toparlanan kitle, bir takım sloganlar atarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan birey, Akbank’ta yer alan Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası üyelerinin aldığı grev kararının ertelenmesine tepki gösteren bir metin okudular. Okunan bu metinde, Akbank’ın Bakanlar Kururu kararı sonrası yaptığı hızlı açıklamaya imada bulunarak “zaten hazırdılar” tarzında bir açıklama yapıldı. Kasım ayı içerisinde OHAL kapsamına alınarak bankacılık sektöründe yapılan grev erteleme kararını da eleştiren protestocular; grev kararını “ciddi bir uyarı” olarak nitelendirdi.

Akbank’ta bahsi geçen sendikanın üyesi çalışanlar tarafından yapılan basın açıklamasında, Akbank’ın kâr oranının enflasyonun altı katına kadar yükselmeyi başararak Türkiye’de elde ettiği başarıya dikkat çekildi. Akbank’ın başarısının çok yoğun bir çalışma temposuna dayandığını aktardıktan sonra, bankacılık sektöründe alınan bu grev kararının 1980 yılından sonraki ilk grev kararı olduğuna da yer verildi.

Akbank çalışanları tarafından alınan grev kararı, Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süre ile ertelenmiş, devam eden süreç içerisinde iki tarafın uzman heyet eşliğinde anlaşmaya varabilmesi yönünde açıklama yapılmıştı.