İngiltere’de 17 Bankaya Soruşturma Açıldı!

Rusya‘dan ötürü para aklama operasyonu kapsamında İngiltere’de HSBC’in içinde bulunduğu 17 banka için soruşturma başlatıldı.

Merkezi İngiltere olan 17 banka Rus Bakanlar Kurulu ve haber teşkilatı ile ilgili bazı suç teşkilatlarının yönetimini sağladığı para aklama operasyonu kapsamında yaklaşık olarak 740 milyon dolar değerine yakın miktarda fonun işleme alındığını ileri sürüldü.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre Royal Bank of Scotland, Barclays, Llyods, Coutts ve HSBC ve benzeri gibi köklü bankaların bulunduğu soruşturma kapsamında bu finans kurumlarına global para aklama hareketleri hakkında ne bilindiği ve neden engel koyulmadığı gibi sorular sorulacak.

Belgelerde yer alan bilgilere göre 2010’den 2014 yılına kadar geçen zamanda  Rusya 20 milyar dolara yakın parayı ülke dışına çıkardı. Fakat İngiltere’de para aklama operasyonunu ele alan yetkili birimler tutarın gerçekte 80 milyar dolar değerine kadar ulaşacağını düşünmekte. Gazeteye açıklamalarda bulunan yetkililerden biri Rusya’ya gelen paranın suç faaliyetleri ya da çalıntı sonucu elde edilmiş olduğunu ifade etti.

Yetkili birimler para aklama operasyonuna takribi 500 kişinin dahil olduğunu söyledi. 500 kişinin içinde ise  Moskovalı bankacıların, Rus zenginlerinin, Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne bağlı bulunanların da bulunduğu açıklandı. Belgelere göre operasyonda Rusya Devlet Başkanı’nın kuzeni Igor Putin’in de yer aldığı belirtildi.

70 bin banka işleminin yer aldığı para aklama operasyonunun bin 920’sini İngiltere Bankaları, diğer kalan 373’ünü ise ABD bankaları oluşturmakta.

İngiltere’ye giren paranın incelenen hesaplara göre kürkler, özel okullar, lüks mülkler ve benzeri gibi durumlar için harcama yapıldığı görüldü.