Çok Kredi Başvurusu Yapmak Kredi Notunu Düşürür mü?

Günümüzde birçok kişi nakit ihtiyaçları doğrultusunda bir çok bankadan teklif almakla birlikte kendilerine en uygun bankayı temin ederek, banka çalışanları tarafından kişinin nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan kredi seçeneklerini kişilere sunmaktadırlar. Kişilerin yapmış oldukları başvurular doğrultusunda kişilerden istenen evraklar ve belgeler neticesinde bankalar kişileri bir ön araştırmaya tabi tutmaktadırlar. Ön araştırmaların başında gelen Merkez Bankacılığı tarafından özel listeye tabi tutulan listede adınızın geçip geçmemesine, daha önce farklı bankalarla yaşamış olduğunuz süreçleri göz önünde bulundurarak sizlerin başvurularına olumlu ya da olumsuz sonuçlar çerçevesinde karar vermektedirler.

Bankacıların kararlarını etkileyen bir sebep ise kredi notunuzdur. Kredi notunuz eğer düşük veya sıfır ise bankacılar tarafından kredi kartı veya kredi ürünlerinden yaralanamazsınız. Bu nedenle bankalarla yaşamış olduğunuz süreç esnasında kredi notunuzun düşüş yaşamasına veya sıfır olmasını etkilemektesinizdir. Kişiler tarafından kullanılan kredi kartları kişilerin ödeme disiplinlerini ve günü gününde ödeme alışkanlıklarına özen gösterilmesi doğrultusunda yapmış olduğunuz bir sonraki kredi başvurularınızın olumlu sonuçlanmasına sebep olabilmektesinizdir. Ancak geçmiş dönemlerde seçtiğiniz diğer bankalarla yaşamış olduğunuz gecikmeli ödemeler ve sorunlar bir diğer bankaya yapmış olduğunuz kredi müracaatı ile size olumsuz bir şekilde geri dönmektedir. Bankalara veya finansal kuruluşlara yapılmış olan kredi başvurularınız değerlendirilmesi aşamasında ele alınmakta ve kredi notları finansal çalışmaların yanı sıra pek çok konuda da olumlu yada olumsuz sonuç alabilmektesiniz.

Düzenli yani günü gününe yapmış olduğunuz ödemeler kredi notunuzu yükseltmekle birlikte, ödemelerinizi aksatmış olduğunuz takdir de olumsuz etki bırakmasının yanı sıra pek çok bankaya yapılan kredi başvurularından alınan olumsuz yanıtlarda kredi notunuza etki sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bankalara kredi müracaatı yapmadan önce muhakkak kredi notunuzu sorgulamanız lazımdır. Kredi notunuzu sorgulamalarınız yanında aylık gelir durumlarınıza göre hesaplamalar yaparak nakit ihtiyacınız doğrultusunda kredi başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kredi notunuzu yükseltmesini ödemelerinizi günü gününe yaparak kredi notunuzun yükseltmesini sağlayacak olanaklar da sizin elinizdedir. Kredi notunuzun yanı sıra bankacılar sizin kredi sicilinize de önem vermektedir. Bankacıların önem gösterdikleri bir durum ise sizin adınızın kara listede yer alıp almadığıdır.