Merkez Bankası Türkiye Dışı Kredi Kullanım Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2018 yılının Mart ayına dair özel sektörün yurt dışından temin ettiği kısa ve vadeli kısa borcu hakkındaki bilgileri paylaştı. Kısa vadeli kredi borcu toplamı 18,6 milyar Dolar seviyesinde olurken, uzun vadeli kredi borcu da 226,8 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti.

Özel sektör tarafından yurt dışı kaynaklardan temin edilen kredilerin toplam miktarı, bir önceki yılın son ayına göre 5,5 milyar Dolar artış gösterip, uzun vadede 226,8 milyar dolar seviyesine yükseldi. Ticari krediler hariç olmak üzere kısa vadeli kredi borcunda yaşanan artış ise 401 milyon Dolar oldu.

Kredi kullanan kurumlara göz atıldığında, bir önceki yılın son ayı ile kıyaslandığında bankaların sahip olduğu uzun vadeli kredi borçlarında 98 milyon Dolar azalma olurken, tahvil ihracı türünden yapılan kredi borçlanmalarında 1,5 milyar Dolarlık bir artış yaşanıp 31,8 milyar Dolar seviyesine ulaşıldı.

Bankacılık sektörü dışındaki finans kuruluşları tarafından yapılan kredi borçlanmaları 376 milyon Dolarlık artışı aynı dönem içinde yaparken, tahvil stokunda yaşanan artış da 2,2 milyon dolarlık yükselme yaşayarak 4,4 milyar Dolar seviyesine gerçekleşti.

Finans sektörü dışında yapılan kredi borçlanmalarında ise aynı dönem içerisinde 3,6 milyar Dolar artış oldu. Tahvil stokunda yaşanan artış ise 507 milyon Dolar oldu. 7,4 milyar Dolar seviyesine çıkan tahvil stokuna, aynı dönem içerisinde 214 milyon Dolar azalma kaydeden kısa vadeli kredi borçlanmaları 12 milyar Dolar seviyeyle eşlik etti. Finansal olmayan kuruluşların kredi türünden olan borçlanmaları ise 694 milyon Dolarlık bir artış yaşayıp, 3,9 milyar dolar seviyesine ulaştı.