Merkez Bankası’ndan 2 İstifa, 2 Yeni Üye

Banka Meclisi’nde Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan ve kısa bir dönem önce istifasını veren Ahmet Faruk Aysan’ın yerine Fatih Güldamlasıoğlu geçti. Ahmet Faruk Aysan’ın görev süresinin kalan kısmını artık Merkez Bankası Muhasebe Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güldamlasıoğlu yapacak.

Dün Merkez Bankası’nın 85. hesap dönemine ait genel kurul toplantısı yapıldı. Genel Kurul’da hizmet süresini bitiren 2 kişi istifasını verdi. Ahmet Faruk Aysan da söz konusu istifalar ile birlikte kendi istifasını verdi. Dün Aysan’ın yerine kimin geçebileceğine dair seçim gündeme geldi. Yapılan seçimde Banka Meclisi üyesi olarak önceki dönemlerde Denetleme Kurulu Üyesi olan Ömer Duman seçildi. Mehmet Vehbi Çıtak’ın hizmet süresinin ise uzatılmasına karar kılındı. Para Politikası Kurulu’nda (PPK) Banka Meclisi‘den bir üyenin bulunduğunu söyleyen Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yapılacak olan değişiklikler ile birlikte ilerleyen günlerde Banka Meclisi’nin bir araya geleceğini ve Meclis’den uygun olarak gördükleri bir kişi Para Politikası Kurulu’nda hizmet vermek üzere tespit edeceklerini söyledi. Sonrasında kamuoyu ile ismi açıklayacaklarını ifade eden Murat Çetinkaya, Banka Meclisi’nin hemen bir araya gelmesi ile birlikte Para Politikası Kurulu üyesinin tespit edilmesi durumunda, 26 Nisan Çarşamba günü düzenlenecek olan PPK’ya yeni üyenini katılım gösterebileceğini belirtti.

Murat Çetinkaya, Zekeriya Kaya ile Mehmet Kaya’nın Merkez Bankası Genel Kurulu‘nda olan üyeliklerinin 2 senelik zaman zarfı için seçildiklerini, Mehmet Babacan’ın hizmet süresinin uzatılmasına karar verildiğini açıkladı. Mehmet Kaya şuanda Hazine’de KİT Genel Müdürlüğü vekil genel müdürlük hizmetini veriyor. Zekeriya Kaya’da Halkbank’ta Denetim Kurulu üyeliğini yapmakta.

Düzenlenen Genel Kurul toplantısında hisse sahiplerinin Merkez Bankası’nın sermayesinin artırmaması hakkında değerlendirmelerde bulundular. Hissesi bulunan Ahmet Mirza’nın kayınvalidesinin bankadan 100 lira tutarında hisse senedi aldığını ancak  kısa süre önce kayınvalidesi ile eşinin öldüğü, bunun takribinde Ahmet Mirza’nın hisseleri kendi üzerine alabilmek için 84 lira değerinde vergi ödemesi yaptığı söylendi.

Murat Çetinkaya, hisse senedinin değerinde bugüne kadar hiç artış meydana gelmediğini, aksine 1 liraya kadar düşüş gösterdiğini söyledi. Çetinkaya, adlarının ortak olduğu gibi oylarının da ortak olması gerektiğini, Banka’da çok güzel karşılandığını, tam sahiplenecekken yazılı olan belgelere bakıldığı zaman aslında bir anlam ifade etmediğini dile getirdi. Bu sene 39. defa Genel Kurula katılım gösteren hisse sahibi Adnan Bahar için açıklamalarda bulunan Çetinkaya, 25 bin lira değerinde sermayesi olan Merkez Bankası’nı herkes kabul ediyorsa bunun ayıp olduğunu söyledi. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan hissedar Adnan Bahar, dava açacaklarını, söz konusu konuyu uluslararası mahkemeye kadar taşıyacaklarını söyledi.

Enflasyon hakkında değerlendirmeler bulunan Çetinkaya, enflasyon iyileşme gösterene kadar  para politikasında sıkı bir duruş sergileyeceklerini ifade etti. Ülkemizin büyüme potansiyelini yükseltmek için enflasyona destek sağlayacaklarını söyleyen Çetinkaya, işgücü piyasalara ilişkin adımların, yenilikçiğe destek veren bir yapının oluşturulacağını söyledi.