O Banka da Türkiye’de Gayrimenkul Yatırımı Yapacak

65 Farklı üyenin üye olduğu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye yatırımları için kolları sıvıyor. Türkiye içerisinde NEF ile ortak bir şekilde gayrimenkul sektörüne adım atan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 120 milyon Amerikan Doları sermaye ile birlikte 6 adet konut projesi, 7 adet öğrenci yurdu projesi inşa ederek Türkiye gayrimenkul sektörüne adımını atacak.

Dünya çapında bu güne kadar 4 bin 500’den fazla proje için 110 milyar Euro yatırım yapan dev banka, 1991 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya’yı kalkındırma amacı ile 5 kıtada 65 ülkenin ortaklığı ile kuruldu. Bir çok farklı sektöre yatırım yapan bankanın en büyük sermayedarı ise Amerika Birleşik Devletleri olarak göze çarpıyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın bu yatırımı Türkiye’de yapacağı ilk yatırımı değil. Daha önce Türkiye’de 221 farklı projede 9,2 milyar Euro tutarında yatırım yapan banka, yeni yatırımı ile gayrimenkul sektöründe de varlığını gösterecek.

Bahsi geçen konu ile ilgili açıklama yapan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 5 bin üniteli konut ve 6 bin yatak kapasiteli öğrenci yurdu projelerinin toplamda 600 milyon Dolar’dan fazla bir yatırıma tekabül edeceğini aktardı. Depreme dayanıklı ve enerji konusunda tasarrufa elverişli projelerin gerçekleştirileceği yatırım için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Nef, 60’ar milyon Dolar ortaya koyarak, ortak bir proje başlatacaklar. Gerçekleşecek olan projelerin hedefi ise orta kesim vatandaşlar olacak.

İmzalanan sözleşme sonrasında açıklama yapan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Endüstri, Ticaret ve Tarım Sektörlerinden Sorumlu Genel Müdür Jean – Marc Peterschmitt; Türkiye’nin her yıl içerisinde satılan ortalama 600 bin konutun ve 3 milyondan fazla üniversite öğrencisinin; Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük konut pazarı ve en büyük öğrenci pazarı olduğunu ortaya koyduğunu aktardı.