Vatandaşın En Çok Bankalara Borcu Var!

Ev halkı borcu son on iki aylık dilimde 77,3 milyar Türk Lirası’na kadar ulaştı.

Son dönemlerde Türkiye ekonomisi ve piyasalar oldukça zor dönemler geçiriyor. 29 milyon vatandaş tarafından banka ve benzer klasmandaki finans kuruluşlarına yapılan borç miktarı 541,7 milyar Türk Lirası’na kadar yükseldi. Toplumun önemli bir kesimi borçlu olarak hayatına devam ediyor. Mevcut borçlar, işsizlik oranlarının da yarattığı etkiye, enflasyonun da eklenmesi ile yükselmeye devam ediyor.

İhtiyaç duyulan ana ürünlerin fiyatlarındaki yükseklik ve ailelerin harcayacağı gelirin düşmesine ortam yaratırken, borçlara ayrılan borçlar da olabildiğince azalmaya başladı.

29 milyon vatandaş tarafından finansal kuruluşlara yapılan borcun toplam miktarı 541,7 milyar Türk Lirası’na tekabül ederken, kişi başına düşen ortalama borç miktarı 18 bin Türk Lirası’ndan fazla oldu. Eylül 2016 tarihinde ortalama borç 64,4 milyar Türk Lirası olurken, bu rakam on iki ay boyunca yükselerek 77,3 milyar Türk Lirası seviyesine kadar ulaştı. Aileler tarafından yapılan bu borçların yüzde 90,9’luk kısmı bankalara yapılırken, kalan kişiler de finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye borçlu.

Ev halkının bankalara olan toplam borcu 491,8 milyar Türk Lirası olurken, finansman şirketlerine olan borç 15,2 milyar Türk Lirası, TOKİ’ye olan borç ise 16 milyar Türk Lirası’na tekabül ediyor. En çok kullanılan kredi ihtiyaç kredisi olurken, ihtiyaç kredisi sebebi ile oluşan borç miktarı 206 milyar Türk Lirası’na yükseldi. İhtiyaç kredileri, vatandaşın toplam borcunun yüzde 38’ini elinde bulunduruyor.