Banka Kartı ve Kredi Kartlarıyla Yapılan Ödemeler Arttı

Bankalararası Kart Merkezi  (BKM) tarafından açıklanan verilere göre eylül döneminde Türkiye’de bulunan kredi kartı sayısı 65,5 milyon olurken, toplam banka kartı sayısı ise 140,2 milyon olarak açıklandı. Geçen senenin eylül dönemine göre kıyaslama yapıldığı zaman kredi kartı sayısında yüzde 7 oranında, banka kartı sayısında ise yüzde 10 oranında artış meydana geldi.

Banka Kartı ve Kredi Kartlarıyla Yapılan Ödemeler Arttı

Bunun sonucunda ise Türkiye’de kredi kartı sayısı eylül döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 9 oranında yükselerek 205,7 milyon seviyesine çıktı. Söz konusu süreçte banka ve kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı toplamda 74,2 milyar Türk Lirasına tekabül etti. Yapılan ödemelerin banka kartlarıyla olan kısmı 9,1 milyar Türk Lirasına, kredi kartlarıyla yapılan kısmı ise 65,1 milyar Türk Lirasına tekabül etti. Banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde geçen senenin eylül dönemine göre yüzde 48 oranında artış meydana gelirken, bu oran kredi kartlarında ise yüzde 28’e tekabül etti.

BKM Genel Kartlı Ödeme Endeksi’nin 1 senelik hareketli ortalama gelişimi değerlendirildiği zaman aynı dönemde 1 sene öncesine kıyasla yüzde 20,2 oranında artarken, benzer şekilde reel olarak da yüzde 5,6 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde Hane Halkı Kartlı Ödeme Endeksi’nin 1 senelik hareketli ortalama gelişimi değerlendirildiği zaman ise büyüme ortanı nominalde yüzde 17,4 oranında büyüme performansı gösterdi. Benzer şekilde reelde de yüzde 3,2 oranında artış gösterdi.