Bankalara 11 Ayda İbraz Edilen Çek Tutarı 722 Milyar Lira!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bu yılın kasım dönemine ilişkin Çek Raporu’nu yayınladı.

Yayınlanan rapora göre, 2017’nin ocak ile kasım dönemleri arasında bankalara ibraz edilen 538 bin keşideciye ait olan 19 milyon adet çek bulunuyor. Bu çeklerin toplam tutarı ise 722 milyar TL.  Geçen yılın aynı dönemi ile söz konusu rakamlar kıyaslandığı zaman çek tutarında yüzde 11 oranında artış gözlemlendi. Keşideci sayısı ile çek adetleri ise azaldı. Söz konusu azalmalar sırası ile yüzde 3 ile yüzde 5.

Ocak ile kasım dönemleri arasında bankalara ibrazında toplamda 46 bin keşideciye 16 milyar TL değerinde 143 bin çeke karşılıksız işlem gerçekleştirildi. 28 bin keşideciye karşılıksız işlem yapılıp, toplamda 3,2 milyar TL’lik 96 bin tane çekin ödemesi de sonra yapıldı.

Bu yılın ocak-kasım dönemlerinde geçen yılın aynı dönemlerine göre karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarında yüzde 38 oranında artış meydana geldi. Ancak keşideci ile çek adetlerinde düşüş gözlemlendi. Söz konusu düşüş oranları ise sırası ile yüzde 29 ile yüzde 43.

Söz konusu dönemde karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı ise tutar olarak 1,6 puan değerinde azaldı. Bu azalma ile yüzde 2,2’ye düştü . Adet bazında ise 1,7 puan değerinde azaldı ve yüzde 1,9’a düştü.

Karşılıksız işlemi gerçekleştirilen çek tutarı ile adet sayısının en fazla olduğu iller ise sırası ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olarak açıklandı. Bu dönemde keşideci sayısının en fazla olduğu iller ise sırası ile İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa oldu.

Tutar kapsamında karşılıksız işlemi gerçekleştirilen çeklerin ibraz edilen çeklere oranı incelendiği zaman ise bu oranın en fazla olduğu iller ise sırası ile Iğdır, Ağrı, Mardin, Muş ve Batman oldu. Sırası ile bu oranlar ise yüzde 7,4, yüzde 6,6, yüzde 5,5, yüzde 5,4 ve yüzde 5,1.