TBB Kredi Verilerini Açıkladı: Kullandırılan Krediler Büyüyor!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi 2018 yılının Şubat ayı için bülten yayınını gerçekleştirdi. Yayında bahsi geçen dönem içerisinde kullandırılan krediler hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

2018 yılının Şubat ayında kullandırılan nakdi krediler, bir önceki yılın Şubat ayına oranla yüzde 21 oranında artış gösterdi. TBB tarafından yayımlanan bilgilere göre, dönem içerisidne kullandırılan nakdi krediler 2 trilyon 291 milyar Türk Lirası olurken, bu rakamın 2 trilyon 176 milyar Türk Lirası bankalar tarafından, geriye kalan 49 milyar Türk Lirası da finansal kiralama şirketleri tarafından yapıldı. 34 milyar Türk Lirası tutarındaki bölüm finansman şirketleri, 33 milyar Türk Lirası tutarındaki bölüm de faktöring şirketleri tarafından kullandırıldı.

2018 yılının Şubat ayı itibariyle tasfiye olunacak alacaklar toplamı 71 milyar Türk Lirası’na ulaştı. Bu alacakların 65,2 milyar Türk Lirası bankalara olurken, 2,9 milyar Türk Lirası finansal kiralama şirketlerine, 1,6 milyar Türk Lirası faktöring şirketlerine, 1 milyar Türk Lirası da finansman şirketlerine gerçekleşti.

Ticari Krediler Yüzde 22 Büyüdü!

Bahsi geçen dönem, bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, ticari olarak kullandırılan kredilerin yüzde 22 oranında artış gösterdiği ortaya çıktı. Yeni rakam 1 trilyon 754 milyar Türk Lirası olurken, bu rakamın yüzde 25’i imalat sanayisi sektörünün, yüzde 19’u toptan ve perakende sektörünün, yüzde 13’ü de inşaat sektörünün oldu.

Bireysel Kredilerdeki Büyüme Yüzde 16!

Hem bankalar, hem de banka dışı finansal kuruluşlar tarafından vatandaşlara kullandırılan bireysel krediler, bir önceki yılın Şubat ayına göre yüzde 16 oranında büyüme göstererek 538 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı. Bu kredilerin yüzde 37’si konut kredilerinde, yüzde 17’si kredi kartlarından, yüzde 7’si taşıt kredilerinden, yüzde 39’u da diğer bireysel kredilerden oldu.

Bireysel krediler için tahsili gecikmiş durumda olan alacaklar, bir önceki yılın aynı dönemine oranla 1,3 puanlık bir azalma yaşayarak yüzde 3,3 seviyesine indi.