İbraz Edilen Çek Sayısında Düşüş!

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, 2017 Ağustos dönemine ilişkin çek raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre 2017’nin Ocak ile Ağustos ayları arasında karşılıksız işlem karşılığında yapılan çeklerin tutarı 2016 yılının aynı dönemleri ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 37,5 oranında artış meydana geldi. Adet olarak baza alındığı zaman ise yüzde 42,4 oranında düşüş gözlemlendi.

Açıklanan verilere göre, 2017 yılının Ocak ile Ağustos dönemleri arasında, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı 2016 yılının aynı dönemleri ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 7,4 oranında arttı. Bu artış işe 500 milyar TL değerine ulaşıldı. Toplam çek adetinde ise yüzde 9 oranında düşüş gözlemlenerek 13 milyon adet olarak görüldü.

66 Bin Çekin Ödemesi Sonra Yapıldı

Aynı dönemlerde 303 bin tane karşılıksız çek işlemi gerçekleşti. Bu çeklerin parasal tutarı ise 11 milyar Türk Lirası değerindeydi. Karşılıksız işlemi gerçekleştirilen 66 bin adetin çekin 2 milyar Türk Liralı tutarının ödemeleri ise sonradan yapıldı.

Karşılıksız işlemi gerçekleştirilen çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere göre oranına bakıldığı zaman ise tutar kapsamında 2016 yılının aynı zamanına göre kıyasla 1,6 puan düşüş oldu. Bu düşüş ile yüzde 2,3’e geriledi. Adet bazında ise yine 1,3 puan düşüş oldu ve bu düşüş ile yüzde 2,3’e geriledi.

İstanbul 1. Sırada!

Karşılıksız işleme giren çeklerin en fazla olduğu il ise İstanbul olarak gerçekleşti. İstanbul’dan sonra sırası ile Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya yer aldı. Adetsel olarak incelendiği zaman İstanbul yine 1. sıradaki yerini aldı. Takibinde ise Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa yer aldı.