Bayramda Benzin Satışları Arttı, Motorin Satışları Düştü

Kurban Bayramı’nın da içinde bulunduğu 17 Ağustos ile 26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen akaryakıt satışları 3 milyar 725 milyon Türk Lirasına tekabül etti.

Bayram tatili nedeniyle 17 Ağustos Cuma günü yola çıkanların oluşturduğu yoğun trafik, bayram tatilinin son Pazar gününe kadar sürdü. Bayram tatilinin de içinde bulunduğu 10 günlük dönemde toplamda satılan benzin ve motorin litresi 578 milyon 472 bine tekabül etti.

Benzin Satışları Arttı, Motorin Satışları Düştü

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verileri incelendiği zaman ise 17-26 ağustos tarihleri arasında benzin satışı özel araçların kullanımındaki artışa paralel olarak geçen senenin aynı dönenine kıyasla yüzde 1,8 oranında artış gösterdi. Bu artışla da 105 milyon 996 bin litreye çıktı. Bunun sonucunda da toplam akaryakıt satışları içerisindeki benzin satışlarının payı 4 puan yükseldi ve yüzde 18 seviyesine ulaştı. Aynı dönemde tatil sebebiyle servis taşımacılığına ara verilmesi, şehir içi toplu taşımadaki düzenlemeler, tarımsal faaliyetlerin olmaması, iş makinelerinin durması gibi nedenlerden dolayı motorin satışı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26 oranında düşüş göstererek 472 milyon 476 bin litre seviyesine geriledi. Toplamda gerçekleşen akaryakıt satışlarından ise 3 milyar 725 milyon Türk Lirası gelir elde edildi.

2018 Kurban Bayramı döneminde en çok motorin satışı yapılan il İstanbul’da olurken, devamında da Ankara ve İzmir bulundu. İstanbul’da yapılan motorin satışı 63 milyon litre, Ankara’da 26 milyon litre, İzmir’de ise 25 milyon litreye tekabül etti. Benzer şekilde en çok benzin satışının yapıldığı ilk yine İstanbul oldu. Ancak devamında İzmir, daha sonra ise Ankara bulundu.