Bitcoin Borsa Yatırım Fonu’ndan Faydalanamayacak

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu, sanal para birikimi olarak tüm dünyada işlem gören Bitcoin tarafından, Borsa Yatırım Fonu’ndan faydalanabilmek için yaptığı başvuruyu geri çevirdi.

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler Borsası (SEC), borsada yatırım fonu olmak üzere başvuru gerçekleştiren Bitcoin’in başvurusunu reddetti.

SEC cephesinden yapılan açıklamada; manipülatif ve hileli olarak gerçekleştirilebilecek faaliyetlerdeki önlenmesine dair Bitcoin’e sunulan şartların yerine getirilmemesinden dolayı, sanal para birimi olarak tüm Dünya genelinde işlem gören Bitcoin’in başvurusunu reddettiğine yer verildi.

 

Yaklaşık 3 yıl önce bahsi geçen başvuruyu gerçekleştiren Bitcoin, başvurusunun reddedilmesi ile birlikte önemli ölçüde değer kaybı yaşadı. Piyasalarda başvurunun olumlu olması yönünde bir beklenti olduğu için değer kazanan Bitcoin, beklenti ile orantılı olarak bin 325 dolar değerine kadar yükselmeyi başarmıştı. SEC tarafından yapılan red açıklamasının sonrasında ise değeri bin 100 dolar’ın altına kadar düştü. Yaşanan bu değer kaybı yüzünden Bitcoin’in toplam zararı ise 16,5 milyar dolar tutarında piyasa değeri kaybetmesi olarak ortaya çıktı.Sanal para birimi olan Bitcoin, 2009 yılında kim olduğu belli olmayan kişiler tarafından ortaya çıkartılmış, 21 milyon adetlik bir üretim dijital para birimi olarak tasarlandı. Bir dönem boyunca küresel olarak yaşanılan ekonomik krizde Bitconi oldukça rağbet görmüş, sonrasında fiziki bir karşılığı olmaması sebebiyle de kriptopara olarak adlandırılıp, belirli bir kesim tarafından kullanıma devam etmişti.

Bitcoin, şahısların kimlikleri gizli tutularak kişiler arasında para transferi yapılmasına olanak sağlaması sebebiyle bir çok kişi ve firma tarafından kullanılıyor. Aynı zamanda bir çok internet sitesi tarafından da gerçek para ile Bitcoin arasında dönüştürme işlemleri yapılıyor.