BKM Açıkladı! Kartlı Ödemeler Beklentinin Üzerine Çıktı!

Ramazan Bayramı, Yaz Tatili ve Babalar Gününün aynı dönemlere denk gelmesi nedeniyle kartlı alışverişlerde rekor beklentisinde olan perakende sektörü, beklentilerinin üzerine çıktı. Sektör, geçtiğimiz dönem kartlı alışverişlerde 2,5 milyar Türk Liralık rekor seviyeye ulaştı.

Kartla Ödemeler Beklentiyi Aştı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre geçen sene arife gününde yapılan kartlı ödemelerin tutarı 1,8 milyar Türk Lirası olarak açıklanmıştı. Bu rakam bu sene yüzde 39 oranında yükseldi ve 2,5 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı. Aynı zamanda söz konusu ödemeler Ramazan Bayramı süresinde yapılan ödemelerin yarısına tekabül etti. Rakamların beklentilerin üzerine çıkması ise sektörü mutlu etti.

“Büyük Ciro Artışları Oldu”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, tüketici alışkanlıklarında bilinen bir eğilimin olduğunu, kişilerin yapacakları alışverişleri her zaman son günlere kadar sarkıttığını, bu sene de aynı şeylerle karşılaştıklarını söyledi. Ramazan Bayramı öncesinde babalar gününün olduğunu, arifenin de yakın tarihlerde olduğunu söyleyen Öncel, bunun beraberinde kartlı alışverişlerde rekor rakamları görmeyi tahmin ettiklerini, Arife gününde giyim ile market ilk sırada yer almak üzere çok sayıda perakende sektöründe önemli ölçütte ciro artışlarının olduğunu söyledi.

Açıklanan BKM verilerinin hem gözlemlerinin hem de beklentilerini doğruladığını söyleyen Öncel, kendilerinin arife gününde 2,3 milyar Türk Lirası seviyesinde kartlı ödeme beklediklerin, ancak beklentilerinin üzerinde rakamlarla karşılaştıklarını, geçen seneye göre yüzde 39 oranında artış olduğunu, bununla da 2,5 milyar Türk Lirası tutarında ödeme gerçekleştiğini söyledi. Perakende sektörüne hareket gelmesinin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen Öncel, yapılan alışverişlerin belli dönemlerde olması yerine yılın her anına eşit dağılsa her şeyin çok daha iyi olacağını söyledi.