Kartlı Ödemeler Yüzde 11 Arttı!

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos dönemine ait verilerini açıkladı.

Açıklanan verilere göre 2017 ağustos döneminde  kartlar yapılan ödemelerin toplam tutarı 61,6 milyar liraya tekabül ederken, banka kartları ile gerçekleştirilen toplam ödeme tutarı ise yüzde 52 oranında yükseldi. 2017 yılı içerisinde Kurban Bayramı tatilinde kartlar ile 4,9 milyar lira değerinde harcama yapılırken, geçen sene aynı dönemde kartlı ödemeler ile 3,9 milyar lira seviyesinde olmuştu.

Açıklanan verilere göre ağustos döneminde ülkemizdeki kullanılan kredi kartı sayısı 61 milyon tane, banka kartı kullanımı ise 126,1 milyon tane olarak gerçekleşti. Bu veriler geçen sene ile kıyaslandığı zaman kredi kartı sayısında toplamda yüzde 6 oranında artış, banka kartında da benzer şekilde yüzde 11 oranında artış söz konusu oldu.

Kartlı Ödemeler Yüzde 11 Arttı

Kredi kartları ve banka kartları ile ağustos döneminde yapılan ödemeler 61,6 milyar liraya tekabül etti.  Bu ödemelerin kredi kartı ile yapılan kısmı 54,8 milyar liraya, banka kartı ile yapılan kısmı ise 6,8 milyar liraya tekabül etti. Geçen senenin aynı döneminde kıyasla kredi kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 17 oranında, banka kartları ile yapılan ödemelerde ise yüzde 52 oranında artış söz konusu oldu. Toplam kartlı ödemelerin artış oranı ise yüzde 11’e tekabül eti.

Güvenli ve kolay, aynı zamanda da hızlı ödeme imkanı sağlanan temassız teknoloji ile bugün 50 Türk Lirası altında işlemlerde vakit kaybetmeden, şifre girmeden ödeme yapmak mümkün. Temassız dönüşüm ile beraber banka kartlarının yüzde 11’i, kredi kartlarının yüzde 36’sı ve ödeme noktalarında ise terminallerin yüzde 33’ü temassız kartla uyumlu. Söz konusu oranları 2010 yılında daha azdı. 2010’da bu oranlar incelendiği zaman kredi kartlarında yüzde 7 oranında, banka kartlarında yüzde 0,3 oranında, terminaller için ise yüzde 2,3 oranında görülmekteydi.