Çankırı’da Konut Satış Fiyatları Yükseldi!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi 2017 Ağustos dönemine ilişkin raporu açıklandı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nin verilerine göre ağustos ayı ile temmuz ayı kıyaslandığı zaman konut satış fiyatlarında yüzde 0,40 oranında, 2016’ya göre kıyaslandığı zaman ise yüzde 4,19 oranında artış oldu. Konut satışlarında banka kredi kullanımlarına bakıldığı zaman ise yüzde 32 olarak gerçekleşti. Peşinat ile konut satın alanları yüzde 22, senet ile konut alanları yüzde 44’e tekabül ederken, stok erime hızı ise yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşti.

REIDIN Emlak Endeksi konut fiyatları incelemesinde temmuz ayına kıyasla yüzde 0,82 oranında konut fiyatları arttı. Ağustosta en fazla konut fiyatlarının arttığı il ise  Çankırı olarak açıklandı. Çankırı’da konut fiyatlar yüzde 2,09 oranında arttı. Yine o dönemde konut satış fiyatlarında en çok azalma olan il ise Mardin oldu. Mardin konut satış fiyatları yüzde 0,42 azaldı. Kira değerleri incelendiği zaman en çok düşüş yaşayan Karabük, en çok artış yaşayan Bursa oldu.

Markalı konut satışları değerlendirildiği zaman ise İstanbul Asya bölgesinde yüzde 0,71’lik, Avrupa Bölgesi’nde yüzde 0,232lük fiyat artışı yaşandı.

Ağustosta peşinat kullanımı temmuza göre 2 puan arttı. Böylelikle peşinat kullanımı yüzde 22 seviyesinde gerçekleşti. Banka kredisi kullanımı da 2 puan artarak yüzde 32’ye yükseldi. Senet kullanımında aksi durum gerçekleşti. 6 Puan gerileme yaşanan senet kullanımında yüzde 44 seviyesi olarak kaydedildi. Ayrıca bitmiş konut satışların satışları yüzde 25 olurken, bitmemiş konutların satış oranı ise yüzde 75 olarak açıklandı.