Satın Aldığım Evde Kiracı Var, Ne Yapmalıyım?

Konut satın alımlarında dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Bunlar bütçenizin denk olması, satın alımı için peşinatınızın olması, gelirinizi belgeleyebiliyor olmanız vs…

Konut satın alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de aldığınız evde kiracının olup olmamasıdır. Bu kapsamda yasal mevzuatlar, düzenlemeler olsa dahi yine de bir takım problemler yaşanabilmektedir.

Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Ne Olur?

Kiracısı olan bir evi satın aldığınız zaman kiracı ile yapılan sözleşmeyi de direkt olarak onaylamış olursunuz. Kiracının evden çıkarılması kapsamında yapılabilinecek bir takım husus vardır ancak bilmeniz gerekir ki yasalar genel olarak kiracının yanında olmaktadır.

Kiracı olan bir konutu satın almayı planlıyorsanız il olarak kiracı ile anlaşabilmeniz gerekmektedir. Kiracısı olan bir evin normal şartlar altında kira sözleşmesinin de olması gerekmektedir. Kira sözleşmesine bakıldığı zaman ise kiracıların konutlar kapsamında bazı hakları mevcuttur. Kiracıya evin boşaltılması için ihtarname gönderilir. Ancak bu durumda evden kiracının çıkma süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. Fakat tapuyu aldıktan sonra bu ihtarnameyi göndermek için 30 gün süreniz bulunmaktadır. 30 günlük sürede ihtarname göndererek kiracıların evden çıkmasını sağlayabilirsiniz. Eğer kiracılar bu durumu kabul etmezlerse kiracılara tahliye davası açabilirsiniz. Eğer 30 günlük süreyi kaçırırsanız kira sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız.

Bu süreçler bir zorlu geçmektedir. Sizde kiracı pozisyonunda bulunup, ev aldığınız için evden çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun gibi durumlarda ise yapmanız gereken kiracılar ile anlaşma yoluna gidilmesidir. Kiracıya durumu anlatabilir, yasal süreçlerden geçmeden sorunu halledebilirsiniz. Eğer evi almadan önce kiracı depozite ödemişse, evi satın aldıktan sonra depozite size geçmektedir.