Cari Açık Verileri Açıklandı! Son 4 Yılın Cari Açık Rekoru Kırıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, cari açık verilerini açıkladı. Ocak ayına dair açıklanan rakamlar, 7,1 milyar Dolar olarak kayıtlara geçti.

2018 yılı Ocak ayı için Merkez Bankası cari açık rakamlarını açıkladı. Ayık bazda cari açık 7,1 milyar Dolar seviyesinde olurken, geride kalan 1 yıllık cari açık da 5 milyar 572 milyon Dolar olarak kayıtlara geçti. Merkez Bankası tarafından yayımlanan verileri değerlendiren ekonomistler ise, son 2 ay sürede gerçekleşen cari açık rakamlarının, son 4 yılın zirve noktasına ulaştığını belirtti.

Cari Açık 2014 Mayıs’tan Bu Yana En Yüksek Seviyesini Gördü!

Ekonomist Haluk Bürümcekçi tarafından yapılan değerlendirmede son iki aylık süreçte cari açık rakamlarının 51,6 milyar Dolar seviye ile 2014 yılının Mayıs ayından bu yana geçen süreçteki en üst rakam olduğunu ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2018 yılı Şubat ayına dair açıklanan dış ticaret rakamlarının, 2017 yılına oranla çok büyük bir açığın oluşacağına işaret olduğunu dile getiren Bürümcekçi, bu rakamlar ışığında yıllık bazda cari açığın 2018 yılı sonu itibariyle 53 milyar Dolar seviyesini bulabileceğini belirtti.

Tüm risklerin yukarı yönlü bir görünüme sahip olduğunu dile getiren Bürümcekçi, çekirdek cari açığının fark edilebilir şekilde yukarı yönlü ivmelendiğini, potansiyel büyümenin üzerinde bir ekonomi büyümesinin de kayıtlarda olduğunu, süre gelen kötüleşme oranının dış ticaret oranları ile birincil gelir arasında mevcut olan denge için 2017 yılından bu zamana kadar geçen süreçte ortaya çıkan açığın ana sebebi olduğunu belirtti.