Şirketlerin Döviz Borcu Takipte!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün yaptığı açıklamada döviz borcu olan firmaların yakın mercek altına alınarak yeni bir çalışma yapılacağını belirtti.

Türkiye’nin sahip olduğu yabancı para borcunun yüzde 23’lük kısmını 110 firmanın oluşturduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borcu olan bu firmalara ait verilerin toparlanmaya başlandığını, devamında ise döviz borcu bulunan 2 bin firma için de çalışma yapılacağını belirtti.

Merkez Bankası tarafından şirketlerin sahip olduğu döviz borcu için ortaya çıkartılan takip modeli ile birlikte veri toplanmaya başladığını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye genelinde mevcut olan yavancı para borcunun yaklaşık olarak yüzde 23’ünün 110 firmaya ait olduğunu belirten Şimşek, bu verilerin yeni takip modeli ile birlikte 1 ay içerisinde toparlanarak bir araya getirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

2008 yılında yaşanan küresel düzeydeki ekonomik kriz sonrasında vatandaşların döviz cinsinden borçlanmasının önüne geçildiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mevcut dönem içerisinde küresel düzeydeki ekonomide yaşanan belirsizliklerin devam etmesi sebebi ile, Türkiye’nin ilave tedbirler alması gerektiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bahsi geçen tedbir ve önlemlerin alınması ve bu bağlamda gerekli düzenlemelerin yapılması için, şirketlerin sahip oldukları döviz borcu miktarının doğru tespit edilmesinin önemli olduğunu belirtirken, Merkez Bankası tarafından oluşturulan sistemik risk veri takip modeli ile birlikte bu takibin sağlıklı olarak gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Şimdilik pilot uygulama üzerinde olunduğunu belirten Şimşek, reel sektörün yakından takip edilebilmesi ve sağlıklı sonuçların elde edilebilmesi amacı ile oluşturulan bu sistem sayesinde tüm verilerin Merkez Bankası tarafından toparlandığını belirtti.