19 Ülkeye Yumurta İhracatı Yapıldı!

Türkiye, 2017 yılının Ocak ile Temmuz ayları arasında 19 farklı ülkeye 180 milyon dolar değerinde yumurta ihracatı gerçekleştirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre geçen sene 23 farklı ülkeye toplamda 289 bin tonluk yumurta satışı yapıldı. Bu satıştan elde edilen kazanç ise 289,4 milyon değerine tekabül etti. Geçen sene ihracatın en fazla yapıldığı ülke Irak oldu. Irak’a toplamda 232,7 milyon değerinde yumurta satıldı. Irak’ın devamında Suriye ile Suudi Arabistan yer aldı. Suriye’ye 18,2 milyon dolar, Suudi Arabistan’a ise 12 milyon değerinde yumurta satışı yapıldı.

2017’nin ilk 7 ayında 180 milyon dolar değerinde 19 farklı ülkeye 171 bin tonluk yumurta ihracatı yapıldı. Bu sene ise en fazla Irak’a satış yapıldı. Irak’a toplamda 154,8 milyon dolar değerinde satış gerçekleşti. Irak’ın devamında Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Suriye ve Katar ye aldı. Sırası ile 5,5 milyon dolar, 3,3 milyon dolar, 3,1 milyon dolar, 2,2 milyon dolarlık satış yapıldı. Yine aynı dönemde yumurta ihracatı yapılan ülkeler arasında Gürcistan, İran, Libya, Sudan, Afganistan, Somali de yer aldı.

Diğer bir yandan ise Avrupa’nın bazı bölgelerinde yumurta üretimlerden böcek ilacı fibronil maddesinin bulunması ile birlikte başlayan kriz sonrasında ülkemizde bu konu kapsamında izleme süreci başlatıldı. Türkiye’de gerçekleştirilen yumurta üretimlerinde fibrobile rastlanmadı.

Bit için Kullanılıyor

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, Avrupa Birliği ve ABD de dahil olmak üzere fibronil maddesinin dünyanın pek çok ülkesinde kümes hayvanlarında bit araştırılmalarında kullanıldığını söyledi.