Türkiye’nin Çin’den İthal Ettiği Ürünler 23,4 Milyar Dolar

Geçen sene itibariyle Hindistan, Rusya, Çin ve Meksika’nın ithalat pazarının büyüklüğü incelendiği zaman 2,8 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıktı. Bunun Çin pazarına ait olan kısmı ise 1,8 trilyon dolar olarak açıklandı. Bu ülkelere Türkiye’nin yaptığı toplam ihracat incelendiği zaman ise 7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye söz konusu pastadan payını alabilmek için ise bu ülkeler kapsamında özel stratejiler ve eylem planları yapacak. Bunların en başında yer alan ise Çin’e yapılacak olan metal cevher ve mermer ihracatı.

Bu ülkeler arasında dış ticaret rakamları en yüksek seviyelerde bulunan ülke Çin. Türkiye ile Çin arasında da çok sayıda sektörde önemli fırsatlar yer alıyor. Geçen senenin sonu itibariyle Çin’in dış ticaret hacmi ihracattan 2,3 trilyon dolar, ithalattan ise 1,8 trilyon dolar olmak üzere toplamda 4,1 trilyon dolar olarak meydana geldi. Çin’in dış ticaretinde ilk sıralarda bulunan ülkeler Japonya, Güney Kore, ABD yer alırken, Türkiye’nin pastadan aldığı pay ise yüzde 0,8 olarak gerçekleşti ve 28. Sırada bulundu.

Türkiye’nin Çin’den İthal Ettiği Ürünler 23,4 Milyar Dolar

Türkiye’nin geçen sene Çin’le gerçekleştirdiği ithalat 23,4 milyar dolar, ihracat ise 2,9 milyar dolar olarak açıklandı. 2018 Ocak ile mayıs dönemler arası incelendiği zaman ise 1,2 milyar dolar değerindeki ihracat ile birlikte 9,9 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleşti. Çin ile yapılan ithalat kalemleri incelendiği zaman ise en çok metal cevher ithal edildiği gözlemlendi. Türkiye’nin Çin’e sattığı ürünlerin ilk sıralarında mermer, su mermeri, kireçli taşlar ve traverten geldi. Bunların toplam tutarı ise 943 milyon dolar olarak açıklandı. Söz konusu ürünlerinde devamında ise 258 milyon dolar ile krom cevheri, 128 milyon dolar ile tabii boratlar yer aldı.