Dünya Bankası’ndan Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi

Dünya Bankası Türkiye  Direktörü Johannes Zutt, 2018 yılı ile ilgili beklentileri, dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa ve Orta Asya (ECA) bölgesindeki söz konusu büyümenin yüzde 2,2 oranı ile son 6 yıllık döneminde en kuvvetli büyüme performansı gösterdiğini söyleyen Zutt, söz konusu büyüme oranına etki eden faktörün ise sanayi üretimi ile ihracat olduğunu söyledi.

Çok sayıda ülkedeki büyümenin güçlü olmasına enflasyonun normal hale dönmesi, işsizlik oranın azalması, ılımlı mali açıklarının etkili olduğunu söyleyen Zutt, Türkiye’nin 2016 yılında hem iç hem de dış koşullarda karşılaştığı zorlu koşulların, bu sene güçlü bir ekonomik toparlanma süreci yaşadığını söyledi. Türkiye ekonomisindeki güçlü büyümeye hükümetin sağlamış olduğu mali teşvikler ile dış talepteki artış olduğunu ifade eden Zutt, 2017 yılının ocak ile eylül dönemler arasında Türkiye Ekonomisinin yüzde 7,4 oranında büyüdüğünü söyledi.

Geçen sene ilk zamanlarda düşük enerji fiyatları ile yatay seyir izleyen ekonomik performans sebebi ile gayrsisafi yurt için hasılanın (GSYHİ) yüzde 3,8’nin cari açık olduğunu söyleyen Zutt, 2017 yılında önemli oranda altın ithalatı ile enerji faturasının yükseldiğini, bu nedenle de eylül dönemi itibari ile cari açığın yüzde 4,7 seviyesine yükseldiğini, hizmet dengesinin de turizm gelirlerindeki toparlanmanın yavaş ilerlemesine rağmen pozitif yönde katkı sağladığını söyledi.

Türkiye için bu sene en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu aktaran Zutt, lirada meydana gelen değer kaybı, yüksek orandaki küresel enerji fiyatları, yüksek gıda fiyatları ile iç talepte meydana gelen hızlanmanın da etkisi ile enflasyonun çift haneli rakamlara yükseldiğini söyledi.